Εγκρίθηκε η πώληση γενετικά μεταλλαγμένου σολομού

Εγκρίθηκε η πώληση γενετικά μεταλλαγμένου σολομού

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν στην έγκριση ενός γενετικά μεταλλαγμένου είδους σολομού για εμπορική εκμετάλλευση έπειτα από χρόνια δικαστική διαμάχη, σημειώνοντας ότι είναι ασφαλές για βρώση από τον άνθρωπο.

Στο συγκεκριμένο είδος σολομού γίνεται ένεση με ένα γονίδιο σολομού του Ειρηνικού, του είδους Chinook, που επιτρέπει στο ψάρι να αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα.

Τα ψάρια αυτά, που παράγονται από την εταιρία AquaBounty Technologies ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις που θέτει η ρυθμιστική αρχή και είναι ασφαλή για κατανάλωση, καθώς διαθέτει -όπως υποστηρίζει η εταιρία- όλα τα θρεπτικά συστατικά του κανονικού σολομού του Ατλαντικού. Από τον οποίο δεν παρουσιάζει κάποιες σημαντικές βιολογικές διαφορές.

Η παραγωγή του νέου σολομού, γίνεται μόνο σε χερσαίες εγκαταστάσεις, σε δεξαμενές που ήδη έχουν δημιουργηθεί στον Καναδά και τον Παναμά. Για να αποφύγουν τις εσωτερικές διαμάχες με τις οικολογικές οργανώσεις, η παραγωγή αυτού του νέου είδους στις ΗΠΑ είναι απαγορευμένη, για να μην επηρεαστεί ο πληθυσμός του κανονικού σολομού του Ατλαντικού.

Η ένεση που χορηγείται στο ψάρι του δίνει τη δυνατότητα να φθάσει το μέγεθος ενός κανονικού σολομού σε μόλις 16 μήνες όταν ο σολομός της ανοιχτής θάλασσας χρειάζονται πάνω από 30 μήνες.

Οι αντιδράσεις από οργανωμένες ομάδες καταναλωτών είναι αρκετές, καθώς τονίζουν ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία.