Εκδήλωση του υπουργείου Οικονομίας στα Τρίκαλα για την αγροτική οικονομία

Εκδήλωση του υπουργείου Οικονομίας στα Τρίκαλα για την αγροτική οικονομία

Επίσημη επίσκεψη στα Τρίκαλα Θεσσαλίας πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, για να συμμετάσχει στην εκδήλωση με τίτλο «Ο αγροτικός τομέας, πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων όπου ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο, Δημήτρη Παπαστεργίου και τοπικούς φορείς, σχετικά με τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο Υπουργός επισήμανε αρχικά ότι μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και βελτιώνοντας το διαρθρωτικό πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016, η οικονομία ανακάμπτει».

Προς επίρρωση μάλιστα των παραπάνω ο κ. Παπαδημητρίου, παράθεσε σειρά στοιχείων, μεταξύ άλλων την αύξηση του ΑΕΠ ετησίως κατά 1,8%, την αύξηση του όγκου των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου σε 12,6% αλλά και την επέκταση των εξαγωγών κατά 8,5% και τον υπερδιπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων από € 703 εκατομμύρια το 2015 σε € 2303 εκατ. το 2016.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις» συνέχισε ο Υπουργός Οικονομίας, προβλέποντας ότι υπό τις συνθήκες αυτές, οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2017 και 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα. 

Αναφέρθηκε επίσης στα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πρόσφατα υπερδιπλασιάστηκε η χρηματοδότηση του Εθνικού Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τις 13 Περιφέρειες της χώρας με αποτέλεσμα το αρχικό ποσό των 125 εκ. € του Εθνικού ΠΔΕ των Περιφερειών (αρχές του 2016) να αυξηθεί στο συνολικό ποσό των 300 εκ. € με άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από τις περιφερειακές αρχές.

Ειδικά για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, ο Υπουργός τόνισε ότι μπορεί να πρωτοστατήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του αγροτικού τομέα και των εξαγωγών προϊόντων της αγροδιατροφικής βιομηχανίας. Η προνομιακή γεωγραφική θέση της συνιστά πλεονέκτημα στη ροή των αγροτικών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών προς τις λοιπές περιφέρειες αλλά και τις γειτονικές χώρες, σημείωσε. Η δυνατότητα ανάδειξης της Θεσσαλίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενός σχήματος συνδυασμένων μεταφορών και η αυξανόμενη ζήτηση εγχώριων αγαθών και εμπορευμάτων μπορεί να ενισχυθεί με την αξιοποίηση οριζόντιων τεχνολογιών μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας και πληροφορικής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα ενίσχυσης της τουριστικού τομέα τόσο μέσω της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού όσο και με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών.

«Η Θεσσαλία έχει όλα τα περιθώρια να προσελκύσει επενδύσεις και να μετασχηματίσει τη μεταποίηση χαμηλής γνώσης και τις απαρχαιωμένες δομές διακυβέρνησης αξιοποιώντας τη γνώση και τις υποδομές της περιοχής, ώστε να καταστεί σημαντικό αγροτοβιομηχανικό κέντρο και τουριστικό θέρετρο για την ευρύτερη περιοχή. Και στην προσπάθεια της αυτή θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και ενίσχυση της Πολιτείας», επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, απαντώντας σε ερωτήσεις παραγωγικών φορέων, ο Υπουργός τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει το δημοσιονομικό περιβάλλον που θα επιτρέψει μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων να μειώσει κάποιους φόρους. Αυτό όμως, είπε χαρακτηριστικά, θα χρειαστεί χρόνο και ανάπτυξη.