Ελαιοπαραγωγή: Ακαδημία Αγροτών για καλές γεωργικές πρακτικές

Στόχος η αειφορία του ελληνικού χωριού

Ελαιοπαραγωγή: Ακαδημία Αγροτών για καλές γεωργικές πρακτικές

Στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, η παραγωγή ελαιολάδου είναι αισθητά μειωμένη, σφραγίζοντας μια τετραετία με σκαμπανεβάσματα. Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, μια γενναία πρωτοβουλία της Μινέρβα, σε συνεργασία –από το 2011– με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του κλάδου. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ για την Αειφορία του Ελληνικού Χωριού», το οποίο αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών και ελαιοπαραγωγών πάνω σε ένα πρότυπο ελαιοπαραγωγής που εστιάζει στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας μέσω καλλιεργητικών πρακτικών. Μέσω αυτών, μειώνεται το περιβαλλοντικό κόστος και γίνεται αποφασιστικό βήμα προς το γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, σύμφωνα με τις στοχεύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, και η “ΥΧ” βρέθηκε στα Χανιά για να καλύψει την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Ελαιοπαραγωγή: Ακαδημία Αγροτών για καλές γεωργικές πρακτικές

«Με την εγκαινίαση της Ακαδημίας Αγροτών επενδύουμε στον Έλληνα αγρότη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μινέρβα ΑΕ, Πάνος Κατσής, προλογίζοντας ένα πρόγραμμα που, όπως τόνισε, φιλοδοξεί να μεταφέρει την αναγκαία τεχνογνωσία και να αναπτύξει «χειροπιαστές» δεξιότητες στους συμμετέχοντες πάνω στην αειφόρο διαχείριση ελαιώνων και τις σχετιζόμενες ορθές γεωργικές πρακτικές. Όραμά του, η δημιουργία υγιών βάσεων, πάνω από τις οποίες η παραγωγικότητα, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ελαιοκαλλιέργειας, θα συμβαδίζουν με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Ελαιοπαραγωγή: Ακαδημία Αγροτών για καλές γεωργικές πρακτικές Το παρών έδωσαν δύο εκ των ακρογωνιαίων λίθων της ερευνητικής διαδικασίας στην οποία στηρίχθηκε το πρόγραμμα, εκπροσωπώντας το ΜΑΙΧ. Οι Δρ. Εμμανουήλ Καμπουράκης (ερευνητής ΜΑΙΧ) και Ιωάννης Λιβιεράτος (συντονιστής ερευνών και σπουδών στο τμήμα Αειφόρου Γεωργίας του ΜΑΙΧ) μίλησαν για τη μελέτη ελαιοκαλλιέργειας και το «Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής» (σ.σ. δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο και ανεξάρτητους ερευνητές) που προέκυψε από αυτήν, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του παρουσιάζει ηπιότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, το αποτύπωμα άνθρακα και τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες, χωρίς να επηρεάζει την απόδοση του τελικού προϊόντος.

Διά στόματος Κώστα Κυριόπουλου, διευθυντή Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Μινέρβα, για την πρώτη χρονιά της Ακαδημίας έχει επιλεχθεί να γίνει η διάχυση του πειραματισμού και των αποτελεσμάτων της ανωτέρω μελέτης σε στενούς συνεργάτες της Μινέρβα, ούτως ώστε μέσα από μια γόνιμη διάδραση να είναι έτοιμο για επέκταση –σε όλα τα μήκη και πλάτη του τομέα του ελαιολάδου– από το 2017. Ο σχεδιασμός, που τελείται από κοινού με το ΜΑΙΧ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, με τη συνολική διάρκεια του προγράμματος να υπολογίζεται στις 2 με 3 ημέρες.

Ποιοτική εκπαίδευση

  • Εγκαθίδρυση ενός δικτύου διάχυσης της τεχνογνωσίας και πληροφοριών για την αειφόρο ελαιοπαραγωγή,
  • Βελτίωση της παραγωγικότητας των ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων,
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του «Αειφόρου» και βιολογικού ελαιολάδου της Μινέρβα,
  • Εν γένει βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, με δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργιών στο πλαίσιο και της συμβολαιακής γεωργίας,
  • Παραγωγή και εμπορία στην εξωτερική και εσωτερική αγορά επώνυμου, πιστοποιημένου, αειφόρου ελαιολάδου με υψηλή ποιότητα και προστιθέμενη αξία και με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Νίκος Γαργαλάκος