Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Συμμετέχει με 7 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα στην ANUGA 2017

epimelitirio-fthiotidas

Η ελληνική γεωργία, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ξαναγίνεται συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς φαίνεται να αποτελεί μοχλό εξόδου της χώρας από την κρίση και θεμέλιο της πολυπόθητης ανάπτυξης. Ο αγροτικός τομέας πρέπει να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη και την ειδοποιό διαφορά της οικονομίας της πατρίδας μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας έχει στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να στηρίξει κάθε προσπάθεια, που θα αναδεικνύει τη δυναμική των νέων ανθρώπων και τη δημιουργικότητά τους σε σχέση με την αγροτική παραγωγή και την οικονομία.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Διαμαντάρας, έδωσε έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό του επιχειρηματικού κόσμου της Φθιώτιδας. Η βασική μας ιδέα σήμερα είναι η ενεργοποίηση εκ νέου του επιμελητηρίου ως δομής επιχειρηματικής στήριξης, ανακατευθύνοντας τη δυναμική του, εστιάζοντας στον βασικό του ρόλο, στην υποστήριξη του επιχειρηματία, αλλά και του αγρότη-επιχειρηματία, και στην καθοδήγησή του στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Οι λειτουργούσες στην περιφέρεια μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες πρέπει να δημιουργούν απασχόληση σε τμήματα του ντόπιου πληθυσμού και επιβάλλεται να αξιοποιήσουν τους τοπικούς πόρους. Κύριο μέλημά μας είναι τα τοπικά μας προϊόντα να γίνουν ευρύτερα γνωστά, να βγουν δυναμικά στο εξωγενές περιβάλλον και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.

«Δύναμή μας είναι οι πόροι της περιοχής, το αγροτικό περιβάλλον, η γνώση και η διάθεσή μας να ζήσουμε ποιοτικά στην ύπαιθρό μας»

Εστιάζοντας στους στόχους και στις κατευθύνσεις του επιμελητηρίου, ο κ. Διαμαντάρας δήλωσε: «Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, στην τυποποίηση και στην πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, όμως, προσανατολίζουμε τις μεταποιητικές δραστηριότητες των ‘‘παραδοσιακών’’ μας κλάδων προς την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, αναβαθμίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό, με στοχευμένες δράσεις (εκπαίδευση, κατάρτιση, εξειδίκευση), δίνοντας έμφαση στην έρευνα και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προώθηση των προϊόντων».

Κλείνοντας, ο κ. Διαμαντάρας αναφέρθηκε στον ρόλο της πολιτείας για ζητήματα στρατηγικής και σχεδιασμού της κεντρικής διοίκησης στον πρωτογενή τομέα, λέγοντας ότι «ο σχεδιασμός που οφείλουν να κάνουν το κράτος και η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να έχει ως αφετηρία τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση και τη στροφή που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο ως προοπτική επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά και ως συνειδητή επιλογή που υιοθετείται από νέους ανθρώπους, προερχόμενους από διάφορους εργασιακούς τομείς».

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής του πολιτικής και των δράσεων εξαγωγικού προσανατολισμού, το επιμελητήριο Φθιώτιδας υποστηρίζει τις δυναμικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, συμμετέχοντας σε μεγάλες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, επιδοτώντας μέρος της συμμετοχής τους. Μάλιστα, τον προσεχή Οκτώβριο, θα συμμετέχει με επτά επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα στην έκθεση τροφίμων και ποτών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κολωνία (ANUGA 2017). Για την ενημέρωση των μελών του επιμελητηρίου, αύριο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Παράγω ποιοτικά, επιχειρώ δυναμικά».