Ζάκυνθος: Άνοιξε ο ΧΥΤΑ, ξεκίνησε η αποκομιδή απορριμμάτων

Ζάκυνθος: Άνοιξε ο ΧΥΤΑ, ξεκίνησε η αποκομιδή απορριμμάτων

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, 31/12/2015, η αποκομιδή των απορριμμάτων που εδώ και δέκα ημέρες είχαν συσσωρευτεί στους δρόμους της Ζακύνθου, καθώς οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Καλαμάκιου συμφώνησαν στην επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ στον Σκοπό.

Η κινητοποίηση έλαβε τέλος μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου πόλης Ζακύνθου, παρουσία του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Παναγιώτη Μυλωνά. Η επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών του Καλαμακίου ζήτησε από τον κ. Μυλωνά να τους δοθεί εγγράφως χρονοδιάγραμμα των εργασιών και νέα τοποθεσία όπου θα δημιουργηθεί η νέα μονάδα.

Έτσι, το πρωί της Πέμπτης, 31/12, συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικού Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου και αποφάσισε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Ζακύνθου μπορεί να χωροθετηθεί με εγκαταστάσεις στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπελοκήπων, και εναλλακτικά, αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες αδειοδότησης στην περιοχή, η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα εγκατασταθεί στον ήδη αδειοδοτημένο χώρο και ελεγχόμενο από το ΣτΕ, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γυρίου στην θέση «Λίβα», την οποία θέση το συμβούλιο του Φορέα της χαρακτηρίζει ως «μονόδρομο».
Ακόμα το συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού του Συμβούλιου, επισημαίνει ότι «οριστική ημερομηνία εγκατάστασης του εξοπλισμού στην Ζάκυνθο είναι η 31-3-2016».

«Φύγαμε από τον χώρο του ΧΥΤΑ, καθώς το συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και προσωπικά ο πρόεδρος Μυλωνάς Παναγιώτης, με την απόφασή τους, μας επέτρεψαν να αποχωρήσουμε από το χώρο και έτσι να μαζευτούν τα σκουπίδια από όλη την Ζάκυνθο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των κατοίκων και επιχειρηματιών Καλαμακίου, Αναστάσιος Τζίμης, επισημαίνοντας «ότι οι δύο θέσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο μας καλύπτουν απόλυτα, ενώ πήραμε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των εργασιών που λήγει στις 31-3-2016».

Επίσης, ο κ. Τζίμης δήλωσε ότι «η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση του υφιστάμενου χώρου του ΧΥΤΑ», και ως εκπρόσωπος των κατοίκων και των επιχειρηματιών Καλαμακίου ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΦοΣΔΑ Ζακύνθου Παναγιώτη Μυλώνα, τον πολιτευτή της ΝΔ Διονύσιο Ακτύπη και τον α’ αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλο, που «όλο αυτό το διάστημα ήταν κοντά μας και έκαναν τα πάντα ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα».

Πηγή: ΑΠΕ