Ημερίδα για την ανακύκλωση χαρτιού στην Κομοτηνή

Ημερίδα για την ανακύκλωση χαρτιού στην Κομοτηνή

Ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) οργανώνει ένα νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού στους κάδους με το κίτρινο καπάκι.

Για το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ενημερωτική ημερίδα την Τρίτη 5/4 2016 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, παρουσία του Δημάρχου Κομοτηνής Γεώργιου Πετρίδη, που απευθυνόταν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο κάλεσμα της ενημερωτικής ημερίδας υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και βρέθηκε σχεδόν το σύνολο των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής αλλά και άλλων εκπαιδευτικών από σχολεία και νηπιαγωγεία του Νομού Ροδόπης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του προγράμματος ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών, χαρτιού και χαρτονιού, που ξεκινάει στον Δήμο Κομοτηνής, ως πρώτο Δήμο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δόθηκαν πρακτικές συμβουλές για την εφαρμογή του. Στους κάδους με το κίτρινο καπάκι πρέπει να απορρίπτονται μόνο χάρτινες συσκευασίες και χάρτινα κουτιά (π.χ. από μπισκότα, δημητριακά, κ.λπ.), έντυπα και έγγραφα διοικητικών υπηρεσιών, διαφημιστικά φυλλάδια, παλιά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια, κατάλογοι, χαρτόνι και χαρτοκιβώτια, χαρτί περιτυλίγματος, χάρτινες σακούλες, φωτοτυπίες, φάκελοι, επιστολόχαρτα κλπ. Κάδοι με κίτρινο καπάκι χωροθετούνται σε πρώτο στάδιο εκτός από κεντρικά σημεία του Δήμου Κομοτηνής και στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) του Δήμου Κομοτηνής. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν διευκρινίσεις σε απορίες των παρευρισκόμενων και διανεμήθηκαν αφίσες και φυλλάδια με πληροφορίες για την ανακύκλωση χαρτιού/χαρτονιού ώστε να μοιραστούν στις σχολικές μονάδες και να ενημερωθούν οι μαθητές.

Στην ημερίδα τονίστηκε η συμβολή του εκπαιδευτικού κόσμου για τη μεταφορά του μηνύματος της ανακύκλωσης και ζητήθηκε η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την επιτυχία του προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού. Στις σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί μεταφέρουν με αμεσότητα το μήνυμα της ανακύκλωσης στους μαθητές των σχολείων. Οι μαθητές με τη σειρά τους κάνουν κοινωνούς του μηνύματος της ανακύκλωσης τις οικογένειές τους, τους συγγενείς και φίλους τους. Με αυτόν τον τρόπο, μέσω των σχολείων, το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού μπορεί να προσδώσει επιπλέον αξία στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας στοχεύοντας σε ένα καλύτερο περιβάλλον.