ΗΠΑ: Οι ελλείψεις καθαρών ζωοτροφών καθηλώνουν την ποιοτική παραγωγή

Σταθερές οι τιμές ζωοτροφών παρά την συνεχή υποβάθμιση της κτηνοτροφίας

Η αγορά τροφίμων που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ανέρχεται στις ΗΠΑ στα 200 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η αγορά βιολογικών προϊόντων άγγιξε, το 2014, τα 40 δισ. δολάρια. Τα δύο αυτά τμήματα της αγοράς γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη στις ΗΠΑ, συχνά με διψήφια ποσοστά ετήσιας αύξησης.

Το κρέας πουλερικών και τα αβγά βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης ζήτησης. Την τελευταία 15ετία, για παράδειγμα, η κατανάλωση βιολογικού κρέατος πουλερικών αυξήθηκε κατά 20 φορές, της γαλοπούλας κατά 15 φορές και των αβγών κατά 10 φορές. Όπως τονίστηκε στη Σύνοδο των ελαιούχων σπόρων και σιτηρών τον περασμένο Οκτώβριο στις ΗΠΑ, η σημερινή ζήτηση της αγοράς υπερβαίνει την προσφορά τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές. Η έλλειψη βιολογικών ή μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών αποτελεί το βασικό εμπόδιο ανάπτυξης του πιο ποιοτικού αυτού τομέα της κτηνοτροφίας.

Ο μονόπλευρος εγκλωβισμός των ΗΠΑ στη λογική των ΓΤΟ, χωρίς ουσιαστικά κανένα σημαντικό παραγωγικό πλεονέκτημα για τον καλλιεργητή, είχε ως αποτέλεσμα το 93% του καλαμποκιού και το 94% της σόγιας να είναι πλέον μεταλλαγμένα. Παράλληλα, η επικράτηση αυτή συχνά επιμολύνει τις συμβατικές ή τις βιολογικές ζωοτροφές, τόσο κατά τη μεταφορά, όσο και κατά την αποθήκευσή τους.

Για την κάλυψη των αναγκών του, μόνο ο κλάδος των πουλερικών, για παράδειγμα, εισήγαγε το 2014 βιολογικά σιτηρά αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, ενώ οι εισαγωγές βιολογικού αραβοσίτου και σόγιας διπλασιάστηκαν σε διάστημα ενός έτους. Αντίστοιχες ανάγκες υπάρχουν και για τους άλλους κτηνοτροφικούς τομείς.

Οι επιλογές και η θέση της Ελλάδας

Η κάλυψη των αναγκών αυτών με ζωοτροφές που θα παραχθούν στις ΗΠΑ είναι δύσκολο εγχείρημα. Υπολογίζεται ότι μόνο η επιπλέον ζήτηση σε βιολογικά πουλερικά και αβγά, την επόμενη πενταετία, θα απαιτήσει την καλλιέργεια επιπλέον πέντε εκατομμυρίων στρεμμάτων με βιολογικές ζωοτροφές. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος για την κάλυψη των μη μεταλλαγμένων προϊόντων.

Οι μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων έχουν ήδη στραφεί στην καθετοποιημένη παραγωγή σε χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επιμόλυνσης, όπως το Περού. Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις για κάλυψη μέρους της ζήτησης με συμβολαιακές πρακτικές στις ΗΠΑ. Η ανάγκη κάλυψης και της τριετούς μεταβατικής περιόδου για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, αποτελεί βασικό εμπόδιο στην επίτευξη τέτοιων συμφωνιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναζητούν ζωοτροφές υψηλών προδιαγραφών στη διεθνή αγορά, πρωτίστως την ευρωπαϊκή. με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, η βιολογική καλλιέργεια ζωοτροφών στην Ελλάδα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Πολλοί βιοκαλλιεργητές διακινούν τα προϊόντα που παράγουν ως συμβατικά, λόγω της έλλειψης ζήτησης. Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση της ΕΕ στην παραγωγή συμβατικού αραβοσίτου υψηλής ποιότητας.

Η δημιουργία οργανώσεων αγροτών που θα διακινήσουν αυτές τις παραγωγές και η βελτίωση της εξωστρέφειας των άλλων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα ενός κλάδου που μάλλον χειμάζει.