Ηράκλειο: Εσπερίδα για ανάδειξη του ρόλου του πρωτογενούς τομέα

Η ανάδειξη του ρόλου του πρωτογενούς τομέα στην ενδογενή ανάπτυξη και η προσαρμογή των αγροτών στις νέες συνθήκες, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια εσπερίδας που οργάνωσε η αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου, στο Κυπαρίσσι.

Η εσπερίδα με θέμα «Ενδογενής ανάπτυξη και τοπικότητα: Η ανάπτυξη στην οικονομική κρίση» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής του τοπικού πληθυσμού μέσα από ομάδες παραγωγών με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Επίσης, για το θέμα του ρόλου των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στην ενδογενή ανάπτυξη μίλησε ο δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Κτηνίατρος, πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε στο παράρτημα Κρήτης, ενώ ο Δημήτρης Ψαράς, συντονιστής εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης μίλησε για την «Τοπική ανάπτυξη από εμάς για εμάς».

Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Σχεδιασμός ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης» από τον εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανόλης Παντερή, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Leader στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε, ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξει ενίσχυση της αποκεντρωμένης διαχείρισης και περιφερειακή διάσταση, ενώ παρέχεται η δυνατότητα τοπικού σχεδιασμού δράσεων, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, μέσα από ευρύτατο φάσμα επιχειρηματικών σχεδίων Δευτερογενούς και Τριτογενούς τομέα της Οικονομίας της Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ