Η δύναμη της θέλησης των ακριτών από τις Πρέσπες

Η δύναμη της θέλησης των ακριτών από τις Πρέσπες

Η τελευταία χρονιά, το 2015, ήταν από τις χειρότερες για τα 42 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», που μετράει ήδη 13 χρόνια ενεργούς παρουσίας στα αγροτικά δρώμενα.

Έναν μήνα πριν από την έναρξη της συγκομιδής, στις 3 του περασμένου Αυγούστου, μια έντονη χαλαζόπτωση τους στοίχισε περίπου το 70% της προβλεπόμενης παραγωγής, η οποία περιορίστηκε σε μόλις 1.000 τόνους έναντι σχεδόν 3.000 τόνων τις συνήθεις καλές χρονιές. Την «καταστροφή» ακολούθησε η αύξηση της τιμής πώλησης των φασολιών Πρεσπών «αν και δεν είναι δικαιολογημένη», όπως μας επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νίκος Στεργίου. Σημειώνεται ότι η τιμή πώλησης του προϊόντος ξεπέρασε τα 3,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι είχε κινηθεί γύρω στα 3,00 με 3,20 ευρώ.

Η χαλαζόπτωση του Αυγούστου δεν έριξε κάτω τους φασολοπαραγωγούς, οι οποίοι συνεχίζουν με νέα προϊόντα, φλερτάροντας παράλληλα με την κτηνοτροφία

 Η δύναμη της θέλησης  των ακριτών από τις Πρέσπες«Η δουλειά του φασολοπαραγωγού είναι δύσκολη», μας εξηγεί ο πρόεδρος του «Πελεκάνου», καθώς η φύση του προϊόντος και ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειάς του «απαιτούν αυξημένη φροντίδα. Ο παραγωγός βρίσκεται πάνω στην καλλιέργεια, η οποία δίνει ιδιαίτερο προϊόν, καθώς χρειάζεται αρκετή χειρωνακτική εργασία. Τόσο προσωπική από τον ίδιο τον παραγωγό και την οικογένειά του όσο και από εργάτες γης». Ο κ. Στεργίου καταλήγει, λέγοντας ότι «το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, γιατί καλλιεργείται με ειδικό τρόπο. Υψηλό όμως είναι το κόστος και από λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο».

Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τους παραγωγούς φασολιών στην περιοχή των Πρεσπών. Συνέπεια αυτού ήταν να πάει πίσω το νέο προϊόν, τα μαγειρεμένα φασόλια. «Η επένδυση», όπως μας εξηγεί ο κ. Στεργίου, «θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς η μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες περιόρισε το κεφάλαιο που μπορούσαμε να διαθέσουμε». Το επόμενο βήμα τους είναι τα βιολογικά φασόλια Πρεσπών.

Τα 42 μέλη του ΑΣΦΕΔ Πρεσπών «Πελεκάνος» δεν το βάζουν κάτω. Τώρα στρέφονται και στην κτηνοτροφία ξεκινώντας από τη βοοειδή, με τους πρώτους επτά κτηνοτρόφους να έχουν γίνει μέλη του συνεταιρισμού, ενώ γίνονται προσπάθειες και για ένταξη όσων έχουν αιγοπρόβατα.

Ελένη Ρέλου