Η σηµασία ενός πολέµου

γράφει ο Βολοκόπος

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας απέδειξε τι σηµαίνει πόλεµος. Όταν ο Λαβρόφ δηλώνει ότι θα υπάρξουν εµπορικές συνέπειες κατά της Τουρκίας και ο Ερντογάν ασπρίζει, δηλώνοντας ότι δεν επιθυµεί περαιτέρω κλιµάκωση της έντασης, γίνεται φανερό σε ποια πεδία έχει εισέλθει η έννοια του πολέµου. Οι πύραυλοι και ο στρατός είναι «επιχειρήσεις» και «επιδροµές». Η οικονοµική ασφυξία και τα εµπάργκο, από την άλλη, είναι πόλεµος. Γερµανία, ακούει;

Οι πλαστοί της Βουλής

15 µόνιµοι υπάλληλοι είχαν παρουσιάσει πλαστά πτυχία, όπως έδειξε εσωτερική έρευνα της Βουλής. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί πως η έρευνα ολοκληρώθηκε επί προεδρίας Κωνσταντοπούλου και, παρόλα αυτά, ο φάκελος δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Παρά ταύτα, φαίνεται πως το «λάθος» της πρώην Προέδρου της Βουλής οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και όχι σε άλλους λόγους, που υιοθετήθηκαν κατά κόρον από τον παλαιοκοµµατισµό.

Στο βάθος… Ειδοµένη

Η τροµοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η «γυαλιστερή» πλευρά ενός νοµίσµατος, άφησε στο σκοτάδι τους χιλιάδες µετανάστες και πρόσφυγες, που στοιβάζονται καθηµερινά στα σύνορα της Ειδοµένης. Η κατάσταση στον καταυλισµό και στη συνοριακή γραµµή, όµως, θυµίζουν άλλες εποχές. Εποχές, που κανείς δεν θέλει να θυµάται, αλλά και κανείς δεν µπορεί να ξεχάσει. Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είναι η άλλη, η σκουριασµένη όψη του νοµίσµατος… Μην ξεχνάµε, όµως, πως το νόµισµα έχει την ίδια αξία, από όποια µεριά και να το δεις.

Λίστα σωτηρίας

Η λίστα µε τους 10.588 λογαριασµούς Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία ίσως να εξελιχθεί σε µια ανάσα για την κυβέρνηση. Από την επόµενη εβδοµάδα, οπότε και αρχίζει η αξιοποίησή της, όλα τα βλέµµατα θα είναι στραµµένα εκεί, περιµένοντας την αίσια έκβαση, αλλά και το παραµικρό στραβοπάτηµα. Ελπίζουµε το άρωµα συγκάλυψης, που ακόµα αποπνέει η λίστα Λαγκάρντ, να µην βρει τον δρόµο του στα ρουθούνια των υπευθύνων.