Η σημασία της αγροτικής εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες

γράφει ο Νίκος Λάππας

nikos-lappas

Κάποια πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν τη σημασία που έχει η αγροτική εκπροσώπηση στην έδρα της ΕΕ.

Η ΚΑΠ μετά το 2020 στο Συμβούλιο Υπουργών ΓεωργίαςΠαράδειγμα πρώτο: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή ελιών από την Ισπανία έως ότου κριθεί το ερώτημα αμερικανικής εταιρείας ότι οι Ισπανοί ενισχύουν παράνομα το προϊόν αυτό. Οι οργανώσεις COPA και COGECA ανακοίνωσαν ότι η πράξη αυτή παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων. Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, η ανακοίνωση αυτή, μέσα σε λίγες ημέρες, διαβάστηκε από 100 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου σε όλον τον κόσμο.

Παράδειγμα δεύτερο: Πριν από λίγες ημέρες, συζητήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου η διεθνής σύμβαση της ΕΕ με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για μια συμφωνία που αναμένεται ότι θα πλήξει συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς παραγωγικούς κλάδους. Ο αρμόδιος ευρωβουλευτής εισηγήθηκε ότι «τα ευαίσθητα προϊόντα που πρέπει να προστατευτούν και να εξαιρεθούν από αυτήν τη συμφωνία είναι πρωτίστως το βοδινό κρέας, τα γαλακτοκομικά και η ζάχαρη», δηλαδή τα προϊόντα που ενδιαφέρουν τη Γαλλία, από την οποία ο ίδιος κατάγεται. Αντίθετα, δεν αναφέρθηκε στην προβατοτροφία, στον κλάδο που ίσως αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και που για χώρες, όπως η Ελλάδα, αποτελεί τον βασικό κτηνοτροφικό τομέα.

Είναι η λειτουργία εθνικών γραφείων στις Βρυξέλλες και η συμμετοχή στις COPA και COGECA φορέων, όπως για παράδειγμα η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που μπορούν να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν τα συμφέροντα της κάθε χώρας στη διαδικασία της λήψης μίας απόφασης.