Η φύση του μπαλέτου (βίντεο)

Τα φλαμίνγκο δεν είναι απλοί επισκέπτες, δεν πρόκειται για απλούς νομάδες της μιας στάσης, της μιας νύχτας, αλλά για κάτι πολύ παραπάνω. Εξαρτώμενα από τις καιρικές συνθήκες, η παρουσία τους γίνεται σταθερό σημείο αναφοράς σε πολλούς υγροτόπους. Από το τέλος του φθινοπώρου έως την αρχή της άνοιξης μας επισκέπτεται μια νότα χαράς και αισιοδοξίας. Τα φλαμίνγκο γεμίζουν με χρώματα το χειμωνιάτικο τοπίο και αναδεικνύουν την αξία της προσπάθειας να διασωθεί κάθε οικοσύστημα αυτής της χώρας. Άλλωστε, τι σηματοδοτούν τα ταξιδιάρικα πουλιά, τι μας θυμίζουν με το πέρασμά τους; Μήπως τον σκοπό που ξεχάσαμε;

Στην νοτιοανατολική πλευρά της Κέρκυρας στις Αλυκές Λευκίμμης η λίμνη ξαναζωντανεύει όταν τα μυστήρια πουλιά κάνουν την εμφάνιση τους. Με το εντυπωσιακό ροζ χρώμα τους «κλέβουν την παράσταση» και γίνονται πόλος έλξης για παρατηρητές και φυσιολάτρες για περίπου τέσσερις μήνες. Περισσότερα από 500 φοινικόπτερα με φτερά σε λευκό, μαύρο και ροζ χρώμα, επισκέπτονται το μέρος. Οι Αλυκές Λευκίμμης αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους του νησιού καθώς η παραγωγή αλατιού έχει σταματήσει από το 1988. Ο υγρότοπος έχει συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων και είναι ενταγμένος στο Δίκτυο προστασίας Natura 2000. Να αναφέρουμε ότι η λίμνη τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 4.000 φλαμίνγκο.

Τα φλαμίνγκο κατα την διαμονή τους απολαμβάνουν την φιλόξενη λίμνη, εξερευνούν τα μυστικά της γύρω περιοχής και αναζητούν ένα καταφύγιο και λίγη τροφή για να μπορέσουν να συνεχίσουν το το μεταναστευτικό τους ταξίδι. 

.mg