Η χρηματοδοτική ρευστότητα και η παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα

γράφει ο Νίκος Λάππας

Μπαίνουμε σε μία περίοδο αύξησης της χρηματοδοτικής ρευστότητας.

Σε μερικά 24ωρα, περίπου 540.000 δικαιούχοι Δικαιωμάτων θα λάβουν προκαταβολές Βασικής Ενίσχυσης περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι πλέον σαφές ότι έχουμε γίνει μία «κανονική χώρα», σε ό,τι αφορά την έγκαιρη και έγκυρη πληρωμή των ενισχύσεων.

Ενεργοποίηση ρήτρας αναθεώρησης δικαιούχων των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων οι υποχρεώσεις των οποίων μεταφέρονται ως ανειλημμένες νέο στο ΠΑΑ

Σχεδόν παράλληλα, ο ΕΛΓΑ θα εξοφλήσει τις οφειλές του 2016, ενώ, όπως αναφέρθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στη Βουλή, θα εκδοθούν κάποιες χιλιάδες αγροτικών συντάξεων που εκκρεμούν.

Ακολουθεί η προκήρυξη των «μεγάλων» προγραμμάτων του ΠΑΑ, όπως Σχέδια Βελτίωσης, Leader, Νιτρορύπανση, Βιολογικά, δημόσιας δαπάνης 1 δισ. ευρώ.

Και η χρονιά θα κλείσει με εξόφληση Βασικής και Πρασινίσματος, προκαταβολή Εξισωτικής και εξόφληση ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας.

Το πολλαπλασιαστικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα, που δημιουργούν τα παραπάνω, είναι τεράστιο, καθώς μεγάλα τμήματα της περιφέρειας και άλλων επαγγελμάτων ζουν από αυτές τις πληρωμές.

Οι προσδοκίες για υποστήριξη αναπτυξιακών επενδυτικών πρωτοβουλιών είναι εξίσου μεγάλες. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποιας μορφής «δωρεάν παραχώρηση» προς τους αγρότες. Έχουν χειροπιαστό, πραγματικό, παραγωγικό αντίκρισμα.

Η πρόκληση πλέον που καλείται να κερδίσει ο αγρότης είναι άλλη: Πώς οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα.

Γιατί, δυστυχώς, η ελληνική Γεωργία κατατάσσεται στην 37η θέση παγκοσμίως, με βάση αυτό το κριτήριο.