Θήβα: Στα χέρια των λίγων το σιτάρι

Με κλειστά χαρτιά και παιχνίδια σκοπιμότητας - Αδυναμία στον παρεμβατικό τους ρόλο δηλώνουν οι αγρότες

Θήβα: Στα χέρια των λίγων το σιτάρι

Το παιχνίδι της εμπορίας του σιταριού στη Βοιωτία καλά κρατεί. Δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο στoν χώρο των σιτηρών, διότι οι παίκτες έχουν μειωθεί και ο έλεγχος έχει περάσει σε λίγους. Για ακόμη μια φορά, οι αγρότες της περιοχής είναι εκτός πραγματικότητας χωρίς καμία διαπραγματευτική δυνατότητα. Ο παρεμβατικός ρόλος των συνεταιρισμών βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο λόγω και της ανυπαρξίας τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. Αν λάβουμε υπόψη και το υψηλό κόστος παραγωγής, φαίνεται ότι το τελικό εισόδημα του παραγωγού θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Οι έμποροι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και κρατούν τους καλλιεργητές σε αναμονή, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η αγορά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θήβας έκανε το άνοιγμα με 15 λεπτά μετρητά και εκκαθάριση ανάλογα με το πώς θα πωληθούν τα άλλα σιτάρια. Η κίνηση του συνεταιρισμού μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας να κλείσει τιμές για 4.000 στρέμματα αποτελεί επίσης μια θετική εξέλιξη χωρίς, όμως, να λύνει το πρόβλημα των οριακών εισοδημάτων. Ένα άλλο σημαντικό θετικό στοιχείο είναι ότι η φετινή ποιότητα των σιτηρών είναι ικανοποιητική και δεν αφήνει περιθώρια για χαμηλότερες τιμές. Το σύνολο των σιτηρών είναι σκληρά και, όπως είναι γνωστό, αν οι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της συγκομιδής είναι περιορισμένες, τότε η ποιότητα του σιταριού ανεβαίνει. Η μέση στρεμματική απόδοση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και κυμάνθηκε γύρω στα 450 κιλά.

Όπως τεκμαίρεται από τα παραπάνω, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας. Οι παραγωγοί πρέπει να ακολουθήσουν ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Το παράδειγμα του συνεταιρισμού ΘΕΣΓΗ θα πρέπει να το ενστερνιστούν και οι αγρότες της περιοχής. Η συλλογικότητα τους δίνει, επίσης, την ευκαιρία να πειραματιστούν για να αναδείξουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθεμένης αξίας με χαμηλότερο όμως κόστος παραγωγής. Η γεωργία της μοναξιάς δεν έχει μέλλον.

Γιάννης Σάρρος