Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Να θέσουμε τους στόχους και να επιλέξουμε την στρατηγική της επιτυχίας

Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος ΘεσσαλονίκηςΣτη χρησιμότητα του ρόλου των Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και τις υποστηρικτικές ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην «ΥΧ». Επιπλέον, ο έμπειρος οινοποιός σημείωσε ότι, προκειμένου να τονωθούν οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, θα πρέπει να συνταχθεί μια σοβαρή κλαδική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει τη στρατηγική και τους στόχους που θα πρέπει να τεθούν. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι εξαγωγές οίνου κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν αστικό δήμο, που συμμετέχει μόνο στην κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων. Ο δήμος δεν έχει αγροτικές εκτάσεις, όπως για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος δήμος των Βασιλικών, όπου υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες κηπευτικών. Υπό αυτήν τη λογική, ο Δήμος Θεσσαλονίκης –που είναι κατεξοχήν τόπος κατανάλωσης– είναι αυτός που ρυθμίζει την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων. Αν υπάρχει μια τάση των κατοίκων του δήμου στην κατανάλωση περισσότερων ροδάκινων και μήλων, αυτό επηρεάζει την κατάσταση, κυρίως λόγω πληθυσμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουτάρης.

Στην ατζέντα του δήμου είναι να βγάλει διατροφικές υποδείξεις που θα κατευθύνουν τον κόσμο να καταναλώσει περισσότερα ελληνικά προϊόντα

Αναφερόμενος στους τρόπους, με τους οποίους ο δήμος στηρίζει τον αγροδιατροφικό και τον μεταποιητικό τομέα, σημείωσε ότι «στην ατζέντα του δήμου είναι να βγάλει διατροφικές υποδείξεις που θα κατευθύνουν τον κόσμο να καταναλώσει περισσότερα ελληνικά προϊόντα. Έχουμε φτάσει να εισάγουμε είδη καθημερινής διατροφής από το εξωτερικό αντί να τα καλλιεργούμε εμείς. Αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο». Όπως ο ίδιος προσθέτει, «αυτό θα μπορούσε να μειωθεί και με διατροφικές οδηγίες ως προς την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος. Δηλαδή, να καταναλώνει ο κόσμος μία φορά την εβδομάδα κρέας και τις υπόλοιπες όσπρια και λαδερά, που είναι και πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή. Αυτό είναι υποχρέωση του δήμου να το κάνει και είναι στην ατζέντα του. Και αυτό είναι υποχρέωση, γιατί θα βοηθήσει και τον καταναλωτή και τον παραγωγό».

Όσον αφορά τον τομέα της ειδικότητάς του –τον αμπελοοινικό–, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρει: «Ο νομός έχει πολλά οινοποιεία, με πιο γνωστά του Κεχρή, του Γεροβασιλείου και του Μπαμπατζιμόπουλου στην περιοχή της Όσσας. Η Θεσσαλονίκη, και γενικότερα η Κεντρική Μακεδονία, είναι πρωτοπόρος στην αμπελοκαλλιέργεια, ξεκινώντας από τη Νάουσα, που είναι από τις πιο ονομαστές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Δράμας και της Κοζάνης».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε τη χρησιμότητα του ρόλου των ΑΣ και της ενέργειας της Τράπεζας Πειραιώς με τη Συμβολαιακή Γεωργία: «Είναι και τα δύο χρήσιμα, γιατί πρώτον οι συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν γεωπόνους, που να καθοδηγούν τον παραγωγό. Δεύτερον, με τη Συμβολαιακή Γεωργία της Τράπεζας Πειραιώς, ο παραγωγός έχει την ασφάλεια ότι θα πληρωθεί για την παραγωγή του, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα για αυτόν».

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος ΣΒΒΕ

Θέλουμε τους πρωταθλητές στην ομάδα μας

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας στην Ελλάδα, ο ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος), και ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σαββάκης, μας υποδέχτηκαν στο πλαίσιο του οδοιπορικού μας στη Θεσσαλονίκη. Το 2015 ο φορέας συμπλήρωσε 100 χρόνια ιστορίας και δράσης στον μεταποιητικό κλάδο, με τον αγροδιατροφικό τομέα να αποτελεί έως και σήμερα το 40% των μελών του. Με δυναμική παρουσία των επιχειρήσεων με κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλά και νωπά, διαλογητήρια και οινοποιεία, ο ρόλος του συνδέσμου και των μελών του (470 μέλη από τη Θεσπρωτία μέχρι τον Έβρο και την Πιερία), όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, είναι να «αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που βιώνουμε πρώτα οι ίδιοι καθημερινά και να δίνουμε λύση. Τα μέλη μας είναι μόνο βιομηχανίες, δηλαδή μεταποιητές, ενώ ένα 10% αυτών ανήκει σε τομείς όπως logistics, τράπεζες, υπηρεσίες στον τουρισμό κ.ά. Ως μέλη μας, επιθυμούμε να εντάσσουμε τους “πρωταθλητές” από άλλους κλάδους για να έχουμε μια πραγματική και αξιόπιστη εικόνα της αγοράς».

Στο θέμα της υποστήριξης των μελών του, ο Αθανάσιος Σαββάκης επεσήμανε ότι στον ΣΒΒΕ δραστηριοποιείται ένα γραφείο τεκμηρίωσης και μελετών, το οποίο είναι άρτια καταρτισμένο και εκπονεί όλες τις μελέτες, καθώς και τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων όλων των μελών, κλαδικών και μη. Επίσης, «ο ΣΒΒΕ συμμετέχει στη διαμόρφωση των ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, αλλά ο ίδιος δεν εκτελεί και δεν εντάσσεται σε τέτοιου είδους προγράμματα», ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου. Επιπλέον, ο σύνδεσμος είναι συνεργάτης του IMD (Institute of Management and Development), που εκδίδει κάθε χρόνο την ετήσια μελέτη ανταγωνιστικότητας, καθώς και μέλος του EEN (European Enterprise Network), που εκπονεί επιχειρηματικές αποστολές, συμμετέχει στα όργανα αποφάσεων και διαμόρφωσης στρατηγικής και διαθέτει δικές του ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου

H Ελλάδα στο τραπέζι όλου του κόσμου

Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης«Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν αγροτική χώρα, καθώς “το τρένο της βιομηχανίας” το χάσαμε προ πολλού και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χώρα υψηλής τεχνολογίας, αφού δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες». Με αυτή την πρόταση ξεκίνησε η συζήτησή μας με τον πρόεδρο του Bιοτεχνικού Eπιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλο. Με περίπου 23.000 μέλη-επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου έκανε λόγο για την υποστήριξη που προσφέρει το επιμελητήριο στα μέλη του. Εστίασε, επίσης, στην απουσία οποιασδήποτε βοήθειας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ τόνισε τη σημασία της συνένωσης των αγροτών για ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. «Θέλουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να βρίσκονται στο τραπέζι κάθε Ευρωπαίου πολίτη».

Το ρύζι, το ροδάκινο, η ελιά και το ελαιόλαδο, το ρόδι, το ακτινίδιο και, φυσικά, η μεταποίησή τους αποτελούν τα «δυνατά χαρτιά» του Νομού Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που –σύμφωνα με τον Π. Παπαδόπουλο– αφορά άμεσα το βιοτεχνικό επιμελητήριο. Εάν οι παραγωγοί καταφέρουν να μεταποιούν τα προϊόντα τους και να τα τυποποιούν σε ωραίες συσκευασίες, μπορούν «να κατακτήσουν τις αγορές τις Ευρώπης και, παράλληλα, να αυξήσουν το εισόδημά τους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Τέλος, ο Π. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στις αγκυλώσεις του κλάδου της μεταποίησης, σημειώνοντας ότι «έχουμε μείνει πολύ πίσω». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται και στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει συνένωση των παραγωγικών δυνάμεων των αγροτών». Τόνισε, ακόμα, ότι «θα πρέπει σήμερα που η νέα γενιά των αγροτών έχει το επίπεδο μόρφωσης, που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το κομμάτι, να βγει μπροστά και να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις για καλύτερες παραγωγές και στοχευμένα προϊόντα».

Ιωάννης Ταχματζίδης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

Ιωάννης Ταχματζίδης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στη Κεντρική Μακεδονία, αλλά και το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης σε επίπεδο περιφέρειας, μας μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννης Ταχματζίδης. Με την περιφέρεια να διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, με προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ο Ι. Ταχματζίδης αναφέρθηκε στις δράσεις με τις οποίες η ΠΚΜ προωθεί την εξωστρέφεια των γεωργικών της προϊόντων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, και στον ρόλο του νέου ΕΣΠΑ σχετικά με τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωταθλητή».

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πιο δυναμική αγροτική περιοχή της Ελλάδας, με το μεγαλύτερο ύψος ευρωπαϊκών οικονομικών ενισχύσεων», μας δήλωσε ο Ι. Ταχματζίδης και πρόσθεσε ότι το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία είναι κατά 50% μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου, φτάνοντας το 20,8% σε επίπεδο χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ΠΚΜ καλλιεργούνται:

  • Το 70%-75% του ρυζιού και των οπωροφόρων της χώρας.
  • Το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών.

Επίσης, στην ΠΚΜ παράγονται:

  •  Το 35% του βόειου κρέατος.
  •  Το 48% του αγελαδινού κρέατος.
  •  Το 20% του αιγοπρόβειου κρέατος.
  •  Το 29% των αλιευμάτων.
  •  Το 25% του μελιού.

Η Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ έχει καταρτίσει και για το 2016 ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής αγροδιατροφικών προϊόντων

«Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η ανάπτυξή του επιτυγχάνονται μόνο μέσα από ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας», τονίζει ο Ι. Ταχματζίδης. Το σχέδιο διαχωρίζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά τη διεύρυνση της χρήσης των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ ο δεύτερος την εξυπηρέτηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της περιφέρειας της Κ. Μακεδονίας. «Έτσι, θα οδηγηθούμε σε στοχευμένες προτάσεις έργων και δράσεων που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020», συμπληρώνει ο αντιπεριφερειάρχης. Επιπλέον, ο στρατηγικός σχεδιασμός θα είναι προσηλωμένος στην εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας.

Η Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ έχει καταρτίσει και για το 2016 ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής αγροδιατροφικών προϊόντων (συμμετοχή σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ιστοσελίδες κ.ά.), καθώς και δράσεις για την ανάδειξη της μακεδονικής κουζίνας.

«Ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι πολύ σημαντικός για τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα», αναφέρει ο Ι. Ταχματζίδης, συμπληρώνοντας ότι «αρκεί να γίνει με τη βέλτιστη διαδικασία για να καταγραφούν στοχευμένες προτάσεις έργων και δράσεων που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ  

Σύνδεσμος με σαφή εξωστρεφή χαρακτήρα

Με 500 μέλη, 200 εκ των οποίων απασχολούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό σύνδεσμο της χώρας, έχοντας πρωταρχικό του στόχο την παροχή συμβουλών και υποστήριξης, ειδικότερα στα νέα μέλη, που θέλουν να ασχοληθούν με τις εξαγωγές. Σύμφωνα με όσα μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, τα αγροδιατροφικά προϊόντα (νωπά ή τυποποιημένα) των μελών του εξάγονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Επίσης, αναφέρθηκε τόσο στη γενική εικόνα των εξαγωγών (το 2015), όσο και στις επιπτώσεις που είχαν σε αυτές τα capital controls, αλλά και οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ

Μέλη του ΣΕΒΕ αποτελούν εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών (ροδάκινα, ακτινίδια, κεράσια, ελιές), καθώς και μεταποιητικές μονάδες στην επεξεργασία αλλαντικών, αλλά και γάλακτος και γιαουρτιού, όπου η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την κύρια παραγωγό περιοχή στη χώρα. Τα προϊόντα εξάγονται στην Ευρώπη, τη Ρωσία (με δυσκολία λόγω του εμπάργκο), την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ με τις συνολικές ποσότητες για το 2014 για την Κεντρική Μακεδονία να φτάνουν τους 558,260 τόνους. Χωρίς τα πετρελαιοειδή «οι εξαγωγές μας –και αυτό το νούμερο είναι που έχει σημασία– για το 2015 ήταν αυξημένες κατά 8,8% έναντι του 2014 (μαζί με τα πετρελαιοειδή το πρόσιμο είναι αρνητικό)», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΕΒΕ είναι αυτό της ρευστότητας εξαιτίας της επιβολής των capital controls, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στον εμπορικό κλάδο. Τέλος, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Κ. Λουφάκης τόνισε ότι η ζημιά που έγινε είναι «μεγάλη και μακροπρόθεσμη, καθώς δημιουργήσαμε εξοργισμένους πελάτες, αφού δεν καταφέραμε να τους τροφοδοτήσουμε με τα απαιτούμενα προϊόντα».