Θετικά μηνύματα από τα χωράφια για το κτηνοτροφικό κριθάρι

Αποδόσεις έως και 600 κιλά/στρ. βλέπουν οι παραγωγοί

krithari-ktinotrofiko-min

Μια καλή παραγωγικά χρονιά εκτιμούν ότι θα έχουν οι παραγωγοί και οι παράγοντες της αγοράς του κριθαριού λίγο πριν από τον θερισμό, με αποδόσεις που θα ξεκινήσουν πάνω από τα 300 κιλά/στρέμμα και αναμένεται να φτάσουν τα 500-600 κιλά στα «δυνατά» χωράφια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο η τιμή παραγωγού όσο και οι εκτάσεις, δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές «παίζουν» στα 15-16 λεπτά/κιλό με την εξαίρεση ορισμένων συνεταιρισμών που προσπαθούν να βοηθήσουν τον παραγωγό, προσφέροντας 1-2 λεπτά παραπάνω, ενώ οι εκτάσεις ανέρχονται στα 1,3 εκατ. στρέμματα. Σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση της τιμής παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα παίζουν οι μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου κριθαριού που την τελευταία διετία αποτελούν το 1/3 της συνολικής ποσότητας, που αξιοποιείται για ζωοτροφές.

Το κριθάρι αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά δημητριακό σε ποσότητα που μπαίνει στα σιτηρέσια των παραγωγικών ζώων, μετά το καλαμπόκι, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% της μέσης διατροφής

«Ωστόσο, αποτελεί απαραίτητη τροφή τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή», μας είπε ο υπεύθυνος εμπορίας ζωοτροφών ΕΑΣ Νάξου, Νικόλαος Καμπίνης. Οι κτηνοτρόφοι το προμηθεύονται είτε σε μορφή σπόρου απευθείας από τους παραγωγούς είτε από τις εταιρείες ζωοτροφών, που με τη σειρά τους το χρησιμοποιούν για την παρασκευή τροφών για τα παραγωγικά ζώα.

Ξεκινά η συγκομιδή, πρόβλεψη για καλύτερες αποδόσεις από πέρσι

Αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συγκομιδή σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, που αποτελούν βασικές περιοχές της καλλιέργειας πανελλαδικά, η εικόνα που παρουσιάζουν τα χωράφια είναι υγιής και προμηνύει καλές παραγωγές. Μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας, ήσσονος σημασίας, ήταν κάποιες βροχές που πήγαν λίγο πίσω τη διαδικασία. «Στις αρχές Ιουνίου, περιμένουμε το θέρισμα», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, συμπληρώνοντας ότι: «Εκτιμάμε ότι θα έχουμε καλές αποδόσεις που θα κυμανθούν από 300 έως 500 κιλά/στρέμμα, χωρίς μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρσι». Σε περίπου μία εβδομάδα θα ξεκινήσει ο θερισμός στη Λάρισα, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του «ΘΕΣγη», Παναγιώτης Καλφούντζος. Ο ίδιος αναμένει καλές παραγωγές που φαίνεται ότι δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά από την προηγούμενη χρονιά και θα κυμανθούν από 300 έως 450 κιλά/στρέμμα «ανάλογα με τη δυναμικότητα του χωραφιού», όπως είπε.

Μία καλή παραγωγικά χρονιά εκτιμούν ότι θα έχουν οι παραγωγοί και οι παράγοντες της αγοράς λίγο πριν τον θερισμό.
Μία καλή παραγωγικά χρονιά εκτιμούν ότι θα έχουν οι παραγωγοί και οι παράγοντες της αγοράς λίγο πριν τον θερισμό.

Στη Φλώρινα, η συγκομιδή θα αργήσει περισσότερο και θα πάει τουλάχιστον για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπως μας είπε ο γεωπόνος Γιάννης Βραντζής, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αναμένεται σαφώς καλύτερη από πέρσι, ξεκινώντας από 400 κιλά/στρέμμα, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 800 κιλά/στρέμμα. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου προβλέπει ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην Κοζάνη ο παραγωγός Σωτήρης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας στην «ΥΧ»: «Πέρσι, η χρονιά ήταν κακή για εμάς, αλλά φέτος στα Πετρανά, όπου τα νερά είναι ελάχιστα, περιμένουμε μεγαλύτερες αποδόσεις τουλάχιστον 100-150 κιλά/στρέμμα». Λίγο πίσω, λόγω βροχοπτώσεων, πήγε το θέρισμα στα Γρεβενά, σύμφωνα με τον παραγωγό Μπάμπη Ορφανίδη, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι αποδόσεις δείχνουν να είναι καλύτερες σε σχέση με πέρσι. Εκτιμάμε ότι θα ξεκινήσουμε από τα 400 και θα φτάσουμε τα 600 κιλά/στρέμμα.

Προσιτό κόστος παραγωγής, ελπίδα να μείνει κάτι στην τσέπη

Σε παρόμοιο κόστος με το σιτάρι, το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή, το χωράφι και το καθεστώς ιδιοκτησίας, αναφέρθηκε ο γεωπόνος κ. Βραντζής, λέγοντας ότι «στη Φλώρινα το κόστος είναι 50-60 ευρώ μαζί με το ενοίκιο, περιοχή βέβαια που είναι σαφώς φθηνότερη η γη σε σχέση, για παράδειγμα, με τη Λάρισα». Αναφορικά με τα περιθώρια κέρδους της καλλιέργειας, ο ίδιος μας είπε ότι, ανάλογα με τη στρεμματική απόδοση, ένα τυπικό κέρδος που αφήνει στον παραγωγό μπορεί να είναι γύρω στα 10 ευρώ/στρέμμα. «Βέβαια, αν πιάσεις πολύ υψηλές αποδόσεις, 700-800 κιλά/στρέμμα το κέρδος μπορεί να ανέβει στα 70-80 ευρώ». Από την πλευρά του, ο κ. Καλφούντζος ανέφερε ότι αρκετοί παραγωγοί προτιμούν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια λόγω των μικρών της αναγκών σε νερά. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η στασιμότητα στην τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια ωθεί όλο και περισσότερους να αναρωτηθούν ποια εναλλακτική έχουν. «Για πολλούς γεωργοκτηνοτρόφους που καλλιεργούν τις ζωοτροφές τους είναι αναγκαιότητα, για τους υπόλοιπους το σιτάρι φαντάζει καλύτερη επιλογή», μας είπε.

Στάση αναμονής στην αγορά

Δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει ο θερισμός και η αγορά σε Βουλγαρία και Ρουμανία δεν έχει ανοίξει ακόμα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί η βάση εκκίνησης για το κριθάρι που θα κατευθυνθεί στις ζωοτροφές.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάντως, η τιμή παραγωγού κινείται στα 14-16 λεπτά/κιλό για το εγχώριο. «Ακόμα, δεν έχουμε καθορίσει πού θα κινηθούμε», ανέφερε ο κ. Καλφούντζος. Για 14,5 – 15,5 λεπτά/κιλό έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Τσιχήτας, συμπληρώνοντας ότι κατά περιπτώσεις και για μικρότερες ποσότητες η τιμή παραγωγού μπορεί να ανέβει 1-2 λεπτά. Μία από τις υψηλότερες τιμές πέρσι έδωσε η ΕΑΣ Μεσολογγίου, με 17,5 λεπτά το κιλό, όπως πληροφορηθήκαμε από τον προϊστάμενο του εργοστασίου ζωοτροφών της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Απόστολο Ζιόβα. Από 15 λεπτά έως 17 λεπτά/κιλό έδωσε πέρσι το κριθάρι του ο κ. Παπαδόπουλος, κατά πλειοψηφία σε κτηνοτρόφους, λόγω γνωριμιών που διατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια, όπως μας είπε. Αντίθετα, ο παραγωγός από τα Γρεβενά Μπάμπης Ορφανίδης, έδωσε τη μεγαλύτερη ποσότητα στο εμπόριο. «Στους κτηνοτρόφους που πληρώνουν τοις μετρητοίς θα κατεβάσεις λίγο την τιμή, ωστόσο, η οικονομική δυσπραγία στον κλάδο συνεχώς μεγαλώνει, λίγοι κτηνοτρόφοι έχουν πια αυτήν τη δυνατότητα», σημείωσε.

Κατανομή εκτάσεων κριθαριού ανά περιφέρεια 

Ο έμπορος, πάντως, διαθέτει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, μας είπαν οι παραγωγοί, και θα αγοράσει φθηνότερα σε σχέση με τον κτηνοτρόφο. «Στον έμπορο θα δώσεις το κριθάρι 2 λεπτά πιο φθηνά από τον κτηνοτρόφο», μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος από την Κοζάνη. «Πέρυσι, ο έμπορος αγόραζε το κριθάρι 17 λεπτά και, εν συνεχεία, πωλείτο στα αλώνια από 20 έως 22 λεπτά ή και 23 για τις ποσότητες που είχαν αποθηκευτεί», διευκρινίζει ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανασταλτικός παράγοντας για καλύτερη ποιότητα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι πιστοποιημένο. «Αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις αποδόσεις, αλλά και στην ευπάθεια των φυτών που εμφανίζουν μύκητες και ασθένειες. Κάποιοι παραγωγοί, ειδικά όσοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις, δεν αγοράζουν πιστοποιημένο σπόρο», εκτιμά ο κ. Ορφανίδης. «Εγώ προσωπικά πήρα πιστοποιημένο σπόρο», μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «κοστίζει παραπάνω, αλλά μπορεί να δώσει αυξημένη απόδοση κατά 40-50 κιλά/στρέμμα».

Συμβολαιακή και στο κτηνοτροφικό κριθάρι, επιφυλακτικοί οι παραγωγοί

Εν αντιθέσει με τις «ανοιχτές» τιμές παραγωγού στο κτηνοτροφικό κριθάρι, όσοι δίνουν το προϊόν τους στις ζυθοποιίες απολαμβάνουν την ασφάλεια της συμβολαιακής γεωργίας. Μια αντίστοιχη προσπάθεια έχει ξεκινήσει η ΕΛΒΙΖ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Βασίλη Χαλκίδη. «Εμείς, τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζουμε συμβολαιακή και για το κτηνοτροφικό κριθάρι. Ωστόσο, από το σύνολο των παραγωγών, εκτιμούμε ότι μέχρι στιγμής ένα 15%-20% προτιμά τη συγκεκριμένη λύση. Οι υπόλοιποι προσβλέπουν σε καλύτερες τιμές στην ελεύθερη αγορά. Πέρσι, αγοράσαμε κριθάρι για τις ζωοτροφές μας στα 16 -17 λεπτά/κιλό», πρόσθεσε ο ίδιος. Αν και δεν δίνουμε μεγάλες ποσότητες χύμα κριθαριού, ορισμένοι κτηνοτρόφοι το ζητάνε. Εμείς δεν το συνιστούμε για πολλούς λόγους. Μια τυπική ζωοτροφή που περιλαμβάνει κριθάρι και δεκάδες άλλες πρώτες ύλες κοστίζει στον κτηνοτρόφο 330 με 350 ευρώ/τόνο.

Χαμηλά σε εκτάσεις η Ελλάδα, μείωση των πανευρωπαϊκών αποθεμάτων

Στη 16η θέση σε σύνολο 28 κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκεται η χώρα μας, με 1,3 εκατ. στρέμματα το 2017. Όπως αναφέρεται στη Eurostat, το 2017 οι έξι πρώτες χώρες σε εκτάσεις κριθαριού ήταν οι Ισπανία (20,6 εκατ. στρέμματα), Γαλλία (19 εκατ. στρ.), Γερμανία (15,7 εκατ. στρ.), Μεγ. Βρετανία (11, 8 εκατ. στρ.), Πολωνία (10 εκατ. στρ.) και Δανία (6,7 εκατ. στρ). Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τη σεζόν 2018/2019 προβλέπεται οριακή αύξηση στις εκτάσεις της ΕΕ με το σύνολο να διαμορφώνεται πάνω από τα 121 εκατ. στρέμματα. Αύξηση περίπου 4% αναμένεται και στην παραγωγή που θα διαμορφωθεί στους 61,5 εκατ. τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποθέματα κριθαριού προβλέπονται μειωμένα κατά 13% (4,8 εκατ. τόνοι), γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές αυξητικά.

 Ισοζύγιο κριθαριού 2013-2017 (ποσότητα σε τόνους)

Έτος

Παραγωγή 1

Εισαγωγές 2

Εξαγωγές 3

Ισοζύγιο (1+2-3)

2013

387.923

96.565

717

483.771

2014

463.858

66.997

2.815

528.041

2015

353.886

47.148

23.972

377.063

2016

362.916

179.721

1.368

541.270

2017

373.760

155.372

28.871

500.261

πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Εκτάσεις κριθαριού 2013-2017

Έτος

Έκταση (στρ.)

2013

1.261.008

2014

1.826.1881

2015

1.541.123

2016

1.327.442

2017

1.330.700

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ