Ιδιαίτερα αυξημένη και φέτος η ζήτηση για κάστανα

Σε Γρίβα, Καστανέρη, Κάρπη, Πεντάλοφο και Ομαλό 300 οικογένειες τα έχουν ως αποκλειστική πηγή εισοδήματος

Το όρος Πάικο, στον Νομό Κιλκίς, είναι το μεγαλύτερο καστανόδασος στην Ελλάδα. Τα τελευταία τρία χρόνια, το δάσος «αναβιώνει» λόγω του ενδιαφέροντος που έδειξαν Ιταλοί και άλλοι ξένοι χονδρέμποροι για την αγορά κάστανου από τη συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι, πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, προκειμένου να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αυτού του εποχικού ξηρού καρπού.

Σήμερα, στην περιοχή της Γρίβας, αλλά και της Καστανερής, της Κάρπης, του Πεντάλοφου και του Ομαλού περισσότερες από 300 οικογένειες έχουν ως αποκλειστική πηγή εισοδήματος την παραγωγή κάστανου.

Σύμφωνα με στοιχεία της εντεταλμένης συμβούλου Πολιτιστικών του Δήμου Παιονίας, Ελένης Δούμου, και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Γρίβας, Γιώργου Μπακάλη, η παραγωγή κάστανου, το οποίο είναι πιστοποιημένο από το 2005, έφτασε φέτος τους 1.500 τόνους, ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τις αντίστοιχες ποσότητες των περασμένων ετών. Όμως, η φετινή τιμή του κάστανου ήταν μειωμένη συγκριτικά με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα και διαμορφώθηκε από 2.60 έως 1.80 ευρώ το κιλό.

Αν και η αγορά σχεδόν της συνολικής παραγωγής του κάστανου από τους ξένους εμπόρους αναζωογόνησε οικονομικά την περιοχή και απέφερε ένα σημαντικό εισόδημα στους καστανοκαλλιεργητές – υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις που οι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν από τους χονδρέμπορους-, ωστόσο οι ίδιοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της παραγωγής και τους τρόπους διάθεσης του προϊόντος τα επόμενα έτη. Ήδη, αναζητούν και προσανατολίζονται σε νέες αγορές εκτός της ελληνικής.

Παράλληλα, η δημιουργία από Έλληνες επενδυτές μονάδας μεταποίησης και επεξεργασίας κάστανου στην περιοχή του Κιλκίς μέχρι στιγμής έχει «παγώσει».

Αφροδίτη Χρυσοχόου