Καλαμάτα: Ανεβάζει ρυθμούς ο ΣΥΜΕΠΟΠ για ελιά και λάδι

Γίνεται προσπάθεια συνεργασίας με όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από την παραγωγή ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα»

Καλαμάτα: Ανεβάζει ρυθμούς ο ΣΥΜΕΠΟΠ για ελιά και λάδι

Η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών ελιάς και ελαιολάδου στη Μεσσηνία φαίνεται ότι βρήκε έκφραση μέσα από τη δημιουργία του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ). Η έκπληξη του Συλλόγου, που έχει σαν στόχο την ανατροπή της ανατροπής, είναι ότι έχει στο πηδάλιό του τον 80χρονο Θανάση Μαυρούλη, που, έχοντας περάσει πολλά χρόνια της ζωής του στην Ιταλία, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να εκμεταλλεύονται το Προστατευόμενο Όνομα κάποιοι και να το πλασάρουν στο εξωτερικό.

Καλαμάτα: Ανεβάζει ρυθμούς ο ΣΥΜΕΠΟΠ για ελιά και λάδι
Ένας 80χρονος με καρδιά και ιδέες εφήβου στο τιμόνι του Συλλόγου

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη, με συμμάχους τους παραγωγούς. Ο κ. Μαυρούλης φροντίζει, μέσα από μία διαρκή… επίθεση ενημέρωσης για το τι σημαίνει ΠΟΠ, να τους αφυπνίσει, ώστε να κατανοήσουν το συμφέρον τους και οι πιέσεις που θα γίνονται να έχουν την απαιτούμενη δυναμική. Παράλληλα, προσπαθεί να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από την παραγωγή ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» και να διαμορφώσει μια συνολική πρόταση υπέρ του νομού, η οποία θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και θα ζητά –προς το καλύτερο– την τροποποίηση των σε ισχύ προδιαγραφών του προϊόντος.

Η θέση του ΣΥΜΕΠΟΠ είναι ότι το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» θα πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται και να συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα του δώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία, αλλά και να αλλάξει η τυπολογία του. Ο ΣΥΜΕΠΟΠ εκτιμά ότι, για να επιτευχθεί η εκμετάλλευση του ονόματος, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα από το κράτος να γίνονται έλεγχοι και πιστοποιήσεις από τις ομάδες διαχείρισης του ΠΟΠ και αυτό να αποτελεί μια διαρκή δραστηριότητα.

Γιώργος Αργυρίου