Η κυβερνητική κώφωση και η αγωνία των αγροτών

Η κυβερνητική κώφωση και η αγωνία των αγροτών

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ήλπιζαν ότι θα εισακουστούν και ότι το σχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς θα έχαιρε ουσιαστικών βελτιώσεων και διορθώσεων. Εκπρόσωποι του συνεταιριστικού κινήματος, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, μίλησαν στην «ΥΧ», εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τα άρθρα εκείνα που πλήττουν τη φιλοσοφία, τη λειτουργικότητα και, κατά συνέπεια, την αποτελεσματικότητα του αγροτικού συνεταιρίζεσθαι. Ο προβληματισμός, η ανασφάλεια και η ανησυχία για το μέλλον όχι μόνο των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και του ίδιου του αγροτικού κόσμου, αποτυπώνονται ξανά στο «Βήμα του συνεταιριστή».

Και το κράτος και εμείς, θα βγούμε χαμένοι

Νικόλαος Πατσιούρας, πρόεδρος Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης
Νικόλαος Πατσιούρας, πρόεδρος Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Το άρθρο του νομοσχεδίου, που αφορά τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, θα μας διαλύσει. Όμως, ούτε το κράτος θα ωφεληθεί. Έχουμε ήδη κάνει πάρα πολλές συμφωνίες με το εξωτερικό, πολλά συμβόλαια κ.ά. και καταλαβαίνει κανείς πόσο θα μας στοιχήσει όλη η υπόθεση, όταν δεν υπάρχει προϊόν.

Πρέπει να αποσυρθεί, γιατί θα είναι η καταστροφή μας. Οι κυβερνώντες το βλέπουν με τα δικά τους μάτια και ίσως δεν γνωρίζουν τι είναι αυτά τα προϊόντα. Είναι ο κρόκος, είναι η μαστίχα, που δεν παράγονται αλλού εκτός από την Κοζάνη και τη Χίο αντίστοιχα. Είναι μοναδικά προϊόντα. Δεν έχουμε ανταγωνιστές αλλού, ώστε να μπορούν να πουν ότι εμποδίζουμε κάποιους. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού εμποδίζει αυτούς που κυβερνάνε.

Το προϊόν που έχουμε πρέπει να διατηρηθεί. Είναι ένα προϊόν που έχει κατακλύσει την παγκόσμια αγορά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να συμβεί αυτό σε μια εταιρεία σαν τη δική μας ή της μαστίχας, που είμαστε εταιρείες συνεταιρισμού, οι οποίες πάνε καλά, που έχουν επενδύσει ιδιώτες σε εμάς, που δεν χρωστάνε, που κερδίζουν οι παραγωγοί και δουλεύουν τόσες οικογένειες. Αν θέλουν να εξαφανίσουν έναν συνεταιρισμό που πάει καλά, τι να πω… Τους πειράζει η λέξη αναγκαστικότητα; Ας βάλουν άλλη. Εδώ πέρασαν κυβερνήσεις και κυβερνήσεις, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση το στηρίζει με προγράμματα και το έχουμε διαφημίσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και έρχεται τώρα η ίδια η κυβέρνηση να το κάνει ελεύθερο συνεταιρισμό. Γιατί; Τι τους πειράζει;

Αν δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, δεν είναι ανάγκη να συντάσσουν νομοσχέδια

Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος ΑΣ Στέρνας Μεσσηνίας
Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος ΑΣ Στέρνας Μεσσηνίας

Το γεγονός ότι κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν οι νόμοι δεν μας τιμά ιδιαίτερα. Αυτό προβλέπει και συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Αν δεν ξέρουν τι συμβαίνει έξω, δεν είναι ανάγκη να συνθέτουν και να συγγράφουν νομοσχέδια για τέτοια πράγματα. Υπάρχουν μερικοί συνεταιρισμοί οικονομικά βιώσιμοι, που όμως φτάνουν σε επίπεδο όχι να έχουν μία ποσόστωση γυναικών, αλλά και να μην μπορούν να συγκροτήσουν ΔΣ. Πρέπει να υπάρχει μια δυνητικότητα. Να συμμετάσχουν οι γυναίκες, ποιος λέει ότι δεν θέλει να συμμετάσχουν; Κανείς δεν τις αποκλείει, αυτό δεν είναι στην κουλτούρα μας, αλλά ούτε μπορεί και διά νόμου να επιβάλλεται. Η υποχρεωτικότητα είναι κακό. Καμιά φορά παρακαλούμε να είναι κάποιος στο ΔΣ. Φαντάζομαι ότι ο νομοθέτης θα το διορθώσει. Υπάρχουν συνεταιρισμοί που δεν έχουν γυναίκες – μέλη στο ΔΣ. Τι θα γίνει, θα αυτοκαταργηθούν; Είναι μια λεπτομέρεια, που πιστεύω ότι μπορεί να διορθωθεί. Και κυρίως να υπάρχει μια σταθερότητα για τον αγροτικό κόσμο. Εδώ και έναν χρόνο, όμως, περιμένουμε. Τώρα, ο αγρότης θα κάνει φορολογική δήλωση και ακόμα δεν ξέρει επί της ουσίας με τι συντελεστές θα φορολογηθεί, αν έχει αφορολόγητο κ.λπ. Τι να πιστέψω, λοιπόν, γι’ αυτό που φροντίζουν οι άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς;

Τίποτα δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τον άκρατο κρατικό παρεμβατισμό

Βασιλική Αϋφαντή, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη»
Βασιλική Αϋφαντή, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη»

Επικίνδυνες νέες ισορροπίες στο συνεταιριστικό γίγνεσθαι της χώρας επιδιώκει να δημιουργήσει το νέο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, το οποίο μοιάζει να προσπαθεί να συγκεράσει ασυμβίβαστες αντιλήψεις.

Από τη μια μεριά, φαίνεται να αποδέχεται την επιχειρηματική διάσταση των συνεταιρισμών, θεσπίζοντας ως υποχρεωτική τη σύνταξη βιώσιμου επιχειρησιακού σχεδίου, αλλά, από την άλλη, παραγνωρίζει την ανάγκη να λειτουργήσουν οι συνεταιρισμοί σε ένα σύγχρονο νομικό – οικονομικό πλαίσιο, που καθορίζεται πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις συνθήκες της ελεύθερης οικονομίας.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη δυσανάλογη μείξη των άνω αντιλήψεων είναι ένα νομοσχέδιο έντονα παρεμβατικό, που καθιερώνει εξαντλητικές ρυθμίσεις για τη σύσταση, την εκλογή των οργάνων και τη λειτουργία των συνεταιρισμών. Η τάση αυτή δικαιολογείται εν μέρει από την ανάγκη εξάλειψης των φαινομένων κακοδιαχείρισης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, που κατά τις προηγούμενες δεκαετίες έβλαψαν ανεπανόρθωτα το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας, κάνοντας τη συνεταιριστική δράση συνώνυμη της διαφθοράς και, εντέλει, της παρακμής. Μόνον έτσι μπορεί να δικαιολογηθούν ρυθμίσεις, όπως αυτές των άρθρων 7 §1 εδ.γ΄, που θέτουν χρονικό όριο για την εγγραφή νέων μελών πριν από τις αρχαιρεσίες, ή του άρθρου 16§1 εδ.στ΄ περί θέσπισης εκλογικού κωλύματος σε περίπτωση επανεκλογής για δύο συνεχόμενες θητείες στο ΔΣ του συνεταιρισμού. Τούτο, όμως, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τον άκρατο κρατικό παρεμβατισμό που επιχειρείται μέσα από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, που καθιερώνουν τον κρατικό έλεγχο της σκοπιμότητας και των δραστηριοτήτων των συνεταιρισμών και τον περιορισμό αυτών κατά τη βούληση του υπουργείου, διαμορφώνοντας συνεταιρισμούς κρατικά ελεγχόμενους και κατευθυνόμενους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Δεν μπορείς να καθαιρέσεις κανέναν, όταν είναι ψηφισμένος από τον λαό

Δημήτρης Κόττης, πρόεδρος του ΑΣ Καλαμπάκας «ΜΕΤΕΩΡΑ»
Δημήτρης Κόττης, πρόεδρος του ΑΣ Καλαμπάκας «ΜΕΤΕΩΡΑ»

Το νομοσχέδιο μας θυμίζει την εποχή της δικτατορίας, όταν καθαιρέθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Δεν μπορείς να καθαιρέσεις έναν πρόεδρο συνεταιρισμού, ο οποίος είναι ψηφισμένος δημοκρατικά από τα μέλη του συνεταιρισμού. Αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Σίγουρα είναι ένα κακό νομοσχέδιο. Σήμερα, σε πάρα πολλούς συνεταιρισμούς, που είναι βιώσιμοι, υπάρχουν διοικητικά συμβούλια και πρόεδροι, που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, γιατί δίνουν ανάσα στον αγροτικό πληθυσμό, προωθούν την ανταγωνιστικότητα των οργανώσεων, αφού το εμπόριο είναι σκληρό και αδίστακτο. Άρα, είναι μονόδρομος οι συνεταιρισμοί, με σωστές κινήσεις και με διοικητικά συμβούλια που να εμπνέουν εμπιστοσύνη στον λαό. Διότι, όταν κάποιος ψηφίζεται, σίγουρα εμπνέει εμπιστοσύνη και αυτόν δεν μπορεί κανένας να τον καθαιρέσει. Ερχόμαστε, όμως, στην περίπτωση του νομοσχεδίου που λέει υπάρχει καθαίρεση. Δεν μπορείς να καθαιρέσεις κανέναν, όταν είναι ψηφισμένος από τον λαό.

Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί

Νίκος Γκίζας, πρόεδρος ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας
Νίκος Γκίζας, πρόεδρος ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας

Εδώ μέχρι και οι πέτρες ξεσηκώθηκαν! Όλοι είναι εναντίον του νόμου. Διότι δεν είναι νόμος αυτός για τους συνεταιρισμούς. Και να ψηφιστεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ας μας αφήσουν ελεύθερους, να λειτουργήσουμε μόνοι μας. Ο πρωτογενής τομέας δεν έχει ανάγκη από προστασία. Δεν αρνούμαστε τον έλεγχο, τον θέλουμε. Εποπτεία ναι, αλλά όχι κρατικό παρεμβατισμό. Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις όλων μας. Τώρα αν υπάρχει και κάτι θετικό, δυστυχώς, σε ένα ολόκληρο σχέδιο νόμου θα πρέπει να ψάξεις να βρεις τα ελάχιστα θετικά.