Κωπαΐδα: Μπαίνει το νερό στο αυλάκι

Κωπαΐδα: Μπαίνει το νερό στο αυλάκι

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την καλύτερη αξιοποίηση των υδατικών πόρων παρά τα προβλήματα της διαχείρισης του νερού στον βοιωτικό κάμπο των 280.000 στρεμμάτων.

Με τη συνδρομή των υπηρεσιών και εξειδικευμένων στελεχών, τα πρώτα δείγματα γραφής για την αρδευτική περίοδο του καλοκαιρού ήταν θετικά. Προβλήματα υπάρχουν και με τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Κωπαΐδας και το θέμα αναμένεται να λυθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ακόμα ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι και οι υποχρεώσεις των αγροτών σε τρίτους, οι οποίες υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ και αποτελούν τον μόνιμο βραχνά με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το κλειστό κύκλωμα για την καλύτερη αξιοποίηση του συστήματος άρδευσης, που θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ορθή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.

Το κλειστό κύκλωμα είναι ένα έργο που απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές και τεχνικές παρεμβάσεις που να σέβονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Η ολοκλήρωσή του αποτελεί τη βάση του οικοδομήματος της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής.

Γιάννης Σάρρος