Μέλισσα Κίκιζας: Με το δεξί η πρώτη περίοδος λειτουργίας της Ακαδημίας Σίτου

Eξειδικευμένη γνώση και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των αγροτών και της βιομηχανίας

Μέλισσα Κίκιζας: Με το δεξί η πρώτη πεδίοδος λειτουργίας της Ακαδημίας Σίτου

Οι πρώτοι σπόροι μιας υγιούς πρωτοβουλίας, που ανάγεται σε κομιστή εκπαιδευτικών εφοδίων για την ανάδειξη μιας νέας φουρνιάς επαγγελματιών αγροτών, βλάστησαν… και με τη βούλα. Η παρθενική τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της Ακαδημίας Σίτου της ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών «Μέλισσα Κίκιζας» είναι γεγονός (σ.σ. η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου), σηματοδοτώντας το ξεκίνημα εφαρμογής του μεγαλεπήβολου σχεδίου της για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Το εγχείρημα αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής, το οποίο υλοποιείται πλέον μέσα από την Ακαδημία Σίτου, ήταν ένα όραμα που είχε απασχολήσει έντονα και επί σειρά ετών τους εμπνευστές του. Η ίδρυση της ακαδημίας, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, έδωσε σάρκα και οστά στην ιδέα και συνάμα μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή σε επίδοξους και νυν αγρότες, που συμμετέχουν ήδη ή μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της «Μέλισσα Κίκιζας» και ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν, αλλά και να ειδικευθούν στον τομέα τους. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, συνεπάγεται η προσφορά δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υποτροφιών διαμέσου αυτής, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Perrotis College.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η θεωρία συνδυάζεται ιδανικά με την πράξη, με τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν θεωρητικές γνώσεις σχετικά με βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές, τις οποίες ακολούθως καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργεί πρόγραμμα συμβουλευτικής στο χωράφι από τους γεωπόνους της βιομηχανίας τροφίμων και τους καθηγητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, παρέχοντας ασφαλή καθοδήγηση στους νεοεισερχόμενους στον κλάδο. Φέτος, εκπαιδεύτηκαν 25 νέοι αγρότες μέσα από την Ακαδημία, ενώ άλλοι 250 δέχτηκαν τις επιτόπιες πρακτικές συμβουλές στο χωράφι.

Το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Σίτου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 και αποπερατώθηκε επιτυχώς τον προηγούμενο μήνα. Όπως αναμένεται να συμβαίνει κάθε σεζόν, με την ολοκλήρωσή του, ένας από τους εκπαιδευόμενους επιβραβεύθηκε με πλήρη υποτροφία, αξίας 8.000€, στο ετήσιο πρόγραμμα «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που αφορά το φοιτητικό έτος 2016-2017 και περιλαμβάνει το σύνολο των διδάκτρων, στέγαση, διατροφή και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της σχολής.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Μέλισσα Κίκιζας» και εγγονό του ιδρυτή της, Αλέξανδρο Κίκιζα, παγιωμένη πεποίθηση στις τάξεις των ιθυνόντων της ακαδημίας είναι ότι ένας υγιής αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, επενδύουν στην εξειδικευμένη γνώση και τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των αγροτών και της βιομηχανίας, μέσω της συμβολαιακής καλλιέργειας.

  • Νίκος Γαργαλάκος