«Με μία κούτα τσιγάρα, θα αγοράζεις δύο αρνιά την επόμενη εβδομάδα»

«Μη μας ξεχάσετε μετά το Πάσχα» ήταν η ευχή με την οποία έκλεισε τη συνομιλία μας ένας αιγοπροβατοτρόφος από την ορεινή Βορειοδυτική Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του εορταστικού αφιερώματος της «ΥΧ» για τη λειτουργία της αγοράς.

Του ζητήσαμε να σχολιάσει το γεγονός ότι στις 15 Απριλίου, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η τιμή παραγωγού κρέατος μικρού αρνιού στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 84% της μέσης ευρωπαϊκής και ήταν χαμηλότερη από όλες τις άλλες χώρες-μέλη, με εξαίρεση την Πορτογαλία.

Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. Η τιμή που διαμορφώνεται σήμερα θα μειωθεί αμέσως μετά το Πάσχα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, τόσο, που «με μία κούτα τσιγάρα, δηλαδή 40 ευρώ περίπου, θα αγοράζεις σχεδόν δύο αρνιά».

Στη συνέχεια, του θέσαμε το ζήτημα του γάλακτος και η απάντησή του προκάλεσε μεγαλύτερη αμηχανία. Το 1999, μας είπε, διέθετε το πρόβειο γάλα του στις 320 δραχμές το κιλό, δηλαδή στα 95 λεπτά του ευρώ. Σήμερα, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, διαθέτει το γάλα στην ίδια ακριβώς τιμή, στα 95 λεπτά, επίσης. Από τότε, όμως, άλλαξαν πολλά. Η τιμή του κριθαριού, για παράδειγμα, μίας βασικής ζωοτροφής, αυξήθηκε από τις 22 δραχμές στα 25 λεπτά. Δηλαδή, αυξήθηκε κατά 386%.

Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι η άδικη αυτή κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Από την πλευρά μας, αναλάβαμε τη δέσμευση να αναδείξουμε ακόμη πιο συστηματικά κάθε στρεβλή πτυχή του μοντέλου ανάπτυξης, που καθηλώνει ανθρώπους, ύπαιθρο και προοπτικές.

  • Ν. Λάππας