Μαραθώνας: Η καινοτομία στο χωράφι

Τρία αδέρφια εφαρμόζουν πειραματικά κλειστό υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας

Μαραθώνας: Η καινοτομία στο χωράφι

Ήταν το 1967 όταν ο Ναξιώτης σε καταγωγή κάτοικος Μαραθώνα, Μάρκος Χωριανόπουλος, ξεκίνησε να καλλιεργεί στον πλούσιο κάμπο της περιοχής εποχιακά κηπευτικά προϊόντα, διοχετεύοντάς τα στις λαϊκές αγορές των Αθηνών. Το 1980 ανέλαβε η 2η γενιά ενώ σήμερα το τιμόνι της επιχείρησης έχουν πάρει στα χέρια τους οι τρεις γιοί της οικογένειας, Μάνος, Μάρκος και Βασίλης 28, 35 και 38 ετών αντίστοιχα. Τα τρία αδέρφια συνεχίζουν να καλλιεργούν φρέσκα λαχανικά να εξελίσσουν και να αναπτύσσουν την εκμετάλλευση τους.

Μαραθώνας: Κλειστό υδροπονικό σύστημα καλλιέργειαςΑν και νέοι άνθρωποι εργάζονται καθημερινά περισσότερες από 12 ώρες. Η ημέρα τους αρχίζει από τις 5 τα ξημερώματα όταν ο Βασίλης και ο Μάρκος επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές πολλών περιοχών της Αττικής όπως Γλυφάδα, Γαλάτσι, Δάφνη, Άγιο Δημήτριο διανέμοντας τα προϊόντα τους. Το 95% της συνολικής παραγωγής φτάνει στον καταναλωτή μέσο των λαϊκών αγορών ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε ταβέρνες και κάποια μανάβικα.

Οι εγκαταστάσεις και τα προϊόντα

Τα αδέρφια Χωριανόπουλοι καλλιεργούν μια μεγάλη ποικιλία από σαλάτες και κηπευτικά στα 40 στρέμματα (15 στρ. ιδιόκτητα θερμοκηπιακά και 25 στρ. υπαίθρια ενοικιαζόμενα) που έχουν στην διάθεση τους. Όπως μας τόνισε ο Βασίλης (έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός) «βρισκόμαστε πάντα σε αναζήτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας που θα προάγουν την δουλειά μας με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό στον Έλληνα καταναλωτή».

Μαραθώνας: Η καινοτομία στο χωράφιΣυγκεκριμένα εφαρμόζουν σε πειραματικό ακόμα στάδιο, κλειστό υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας τύπου NFT για την παραγωγή γαλλικής σαλάτας ενώ στα μελλοντικά πλάνα μας είναι η βιολογική καλλιέργεια με βάση τους ζυμομύκητες. Σε πειραματικό στάδιο καλλιεργούν επίσης δύο νέα είδη κηπευτικών (ντοματίνια και πιπεριές).

Αλλαγές στην καταναλωτική ζήτηση       

Αρχικά οι νέοι αγρότες παρέλαβαν από τον πατέρα τους μία έκταση που καλλιεργούσε κυρίως ιταλικό ραδίκι ωστόσο γρήγορα το κλίμα άλλαξε και οι Έλληνες καταναλωτές έπαψαν να προτιμούν το συγκεκριμένο είδος σαλάτας. Όπως μας δήλωσαν: «οι νοικοκυρές θέλουν εύκολα και γρήγορα κηπευτικά για το καθημερινό τους τραπέζι, λαχανικά που δε χρειάζονται βράσιμο». Ο Μάνος, (με σπουδές τεχνολόγου γεωπόνου) , που είναι υπεύθυνος παραγωγής στην επιχείρηση,  μας ενημέρωσε ότι σήμερα οι τρεις νέοι αγρότες καλλιεργούν κατά κύριο λόγο γαλλικές σαλάτες, ρόκα, μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, κολοκυθάκια, ντομάτες, αγγούρια και αρωματικά φυτά όπως άνηθος, μαϊντανός και σέλινο.

Τα προβλήματα και η λύση

Μαραθώνας: Η καινοτομία στο χωράφι

Όπως όλοι οι νέοι άνθρωποι έτσι και τα τρία αδέλφια που επισκεφθήκαμε στο Μαραθώνα κάνουν σχέδια για το επαγγελματικό τους μέλλον. Στόχος τους όπως μας λένε είναι η επέκταση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Έχουν όμως να ξεπεράσουν – όπως μας εξηγούν – το… σκόπελο της οικονομικής κρίσης. Επίσης οι τιμές στα περισσότερα κηπευτικά παραμένουν σταθερές ή μειώνονται χωρίς να δίνουν έτσι το περιθώριο του έξτρα κέρδους που θα τους βοηθούσε στην υλοποίηση του στόχου τους. Επιπλέον το κόστος παραγωγής αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Μάνος «Πλέον φυτεύουμε αυτά που ξέρουμε ότι μπορούμε να πουλήσουμε, καθώς κάθε μέρα είναι ένας τζόγος. Ρίχνεις τα ζάρια και ότι βγει».  Σύμφωνα με τους ίδιους η λύση του μέλλοντος ίσως είναι η μονοκαλλιέργεια και η διανομή της παραγωγής όχι μέσω λαϊκών αγορών αλλά μέσω προμηθευτών.

Του Κυριάκου Λάμπρου