Με τουλάχιστον 27 νεκρούς έληξε το θρίλερ ομηρείας στο Μάλι

Με την έφοδο των ειδικών δυνάμεων έληξε το εννιάωρο θρίλερ της ομηρείας στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, ωστόσο αδιευκρίνιστος αριθμός ενόπλων παραμένει ταμπουρωμένος στους πάνω ορόφους. Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, με αξιωματούχο του ΟΗΕ να κάνει λόγο για τουλάχιστον 27 θύματα. Νεκροί είναι δύο εκ των δραστών.

Συνολικά περίπου 170 άνθρωποι, ανάμεσά τους ξένοι πολίτες, κρατήθηκαν όμηροι από ισλαμιστές εξτρεμιστές που εισέβαλαν το πρωί της Παρασκευής με όπλα και χειροβομβίδες στο πολυτελές ξενοδοχείο φωνάζοντας «Allahu Akbar».

Η ομηρεία έληξε πολές ώρες αργότερα με την έφοδο των ειδικών δυνάμεων του Μάλι που είχαν τη συνδρομή των γαλλλικών ειδικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα. Εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στην επιχείρηση.

Βέλγος υπήκοος έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκεται μεταξύ των νεκρών. Ο Τζέφρι Ντιεντόν βρισκόταν στο Μάλι για ένα σεμινάριο, ανέφερε ο εργοδότης του.

Μεταξύ των θυμάτων δεν φαίνεται να υπάρχουν Γάλλοι υπήκοοι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αρχικές διαθέσιμες πληροφορίες.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 22 εργαζόμενοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (στρατιωτικό προσωπικό και μη) είναι σώοι μετά την επίθεση. Δεν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσά τους.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν από κοινού η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (AQIM) και η οργάνωση-παρακάλδι της Αλ Μουραμπιτούν, η οποία εδρεύει στο βόρειο Μάλι και αποτελείται κυρίως από Τουαρέγκ και Άραβες.

Μετά τη λήξη της ομηρείας, εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφαλείας του Μάλι δήλωσε ότι ο στρατός εξακολουθεί να προσπαθεί να εξουδετερώσει ενόπλους που έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου.

«Οι δράστες δεν κρατούν πλέον ομήρους. Έχουν κρυφτεί στους πάνω ορόφους. Είναι μόνοι τους με τις ειδικές δυνάμεις του Μάλι που προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αμαντού Σανγκό.

Δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης στο ξενοδοχείο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο πηγές από τον στρατό του Μάλι.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι κυανόκρανοι που βρίσκονται στο σημείο μέτρησαν 27 σορούς σε δύο ορόφους. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο αξιωματούχος είπε ότι κυανόκρανοι είδαν 12 σορούς στο υπόγειο του ξενοδοχείου και άλλες 15 στον δεύτερο όροφο.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι κυανόκρανοι βοηθούν τις Αρχές του Μάλι να πραγματοποιήσουν έρευνες στο ξενοδοχείο. Επίσης, εκπρόσωποι της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική επισήμαναν ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί προσέφεραν βοήθεια στην επιχείρηση μεταφοράς των αμάχων σε ασφαλή περιοχή καθώς οι δυνάμεις του Μαλί εκκένωναν το ξενοδοχείο.

Αστυνομικοί συνόδευαν ομήρους έξω από το ξενοδοχείο, ορισμένοι από τους οποίους ήταν τραυματισμένοι, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Πηγή: in.gr