Μνημονιακό «ράβε –ξήλωνε» με τον ΕΣΥΔ

Μνημονιακό «ράβε –ξήλωνε» με τον ΕΣΥΔ

Τη σύσταση αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Εθνικό Σύστημα Υποδομών Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, κατόπιν σχετικής κοινοτικής οδηγίας, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η αναγκαιότητα αυτή έγινε προφανής, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, διότι στις προσπάθειες για συγχωνεύσεις μεταξύ Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα, συγχωνεύθηκαν και υπηρεσίες που δεν έπρεπε να συγχωνευθούν γιατί ήταν μηχανισμοί που συνδέονται με την Κοινότητα.

Έτσι, ενώ το 2002 ο ΕΣΥΔ ήταν μόνος, το 2013 με το νόμο 4109 εντάχθηκε σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας ΕΣΥΠ, στο οποίο εντάχθηκαν και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ΑΕ και ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης ΑΕ – ΕΛΟΤ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση με τη «συγχώνευση των οργανισμών αυτών και την υπαγωγή τους στον ίδιο φορέα ΕΣΥΠ, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού 765/2008» και επιπλέον υπάρχει περιορισμός χρήσης τυχόν πλεονασμάτων του ΕΣΥΔ αποκλειστικά για επενδύσεις και όχι για κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Το γεγονός ότι κατατέθηκε το νομοσχέδιο είναι μείζονος σημασίας, διότι η Ελλάδα λόγω των καθυστερήσεων κινδύνευε να βγει εκτός αγοράς σε ό, τι αφορά στα σήματα και στις πιστοποιήσεις στις ξένες αγορές. Το νομικό αυτό πρόσωπο θα εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και θα είναι αυτοτελής λειτουργική μονάδα, η οποία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο αποσπάται από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας με έδρα την Καλλιθέα Αττικής.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μια σειρά μεταβατικών διατάξεων, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία για τις πιστοποιήσεις προϊόντων ενώ προβλέπονται και ρυθμιστικές διατάξεις για το πώς θα λειτουργήσουν από εδώ και στο εξής και ο ΕΛΟΤ, που είναι αρμόδιος και για την αγροδιατροφή.

Το ΔΣ του ΕΣΥΔ, κατά το νομοσχέδιο πρόκειται να είναι 13μελές και θα συγκροτείται για τριετή θητεία, με εκπροσώπους από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Υγείας, Εθνικής Άμυνας, κι επίσης εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης καθώς κι από έναν εκπρόσωπο των ενώσεων των εργαστηρίων, των φορέων πιστοποίησης και των καταναλωτών.