Ο Κάμπος της Χίου είναι ένας μοναδικός κήπος εσπεριδοειδών στο κέντρο του νησιού που απλώνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής της. Η περιοχή αναπτύχθηκε ως περιαστική του Κάστρου περιοχή από τους Γενοβέζους, κατά τον 14ο αιώνα, χρονολογία που αποτέλεσε και το χρόνο άφιξης των εσπεριδοειδών στο νησί. Σήμερα ο Κάμπος έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Τόπος από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και παραμένει μια σημαντική αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά περιοχή όπου κυριαρχούν ακόμη οι δραστηριότητες των εσπεριδοειδών μαζί με άλλες δραστηριότητες.

Ένα μουσείο αγροτικής οικονομίας στην ΧίοΣε αυτό τον θαυμάσιο τόπο, γεμάτο μυρωδιές και ιστορία, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου προβολής της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Ο Βαγγέλης Ξύδας και ο Γιώργος Πλακωτάρης και οι δύο τους μεγαλωμένοι στον Κάμπο, με έντονη την επιθυμία της προσφοράς στον τόπο τους, προχώρησαν το 2008, αξιοποιώντας μία επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία της εταιρείας Citrus.

Διαμόρφωσαν ένα μοναδικό αρχοντικό του 1742 ώστε να πληροί το σκοπό της ανάδειξης και της προβολής της ιστορία, της καλλιέργειας, της συλλογής και της διακίνησης των εσπεριδοειδών της Χίου. Κάνοντας μια περιήγηση στον χώρο ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι η καλλιέργεια των πορτοκαλιών και των μοναδικών μανταρινιών του Κάμπου είναι αυτό που έχει δώσει στην περιοχή την μοναδική πολιτιστική της αξία.

Το Μουσείο

Στην αίθουσα Citrus Memories, φιλοξενούνται ντοκουμέντα και στοιχεία της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Είναι ένας εκθεσιακός χώρος στο κάτω μέρος του αρχοντικού όπου μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για:

  • την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών ανά εποχή, τα εργαλεία και τις μεθόδους παραγωγής, τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις ποικιλίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τα φρούτα τόσο μοναδικά.
  • τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άνθηση του μοναδικού μύθου των χιώτικων μανταρινιών και άλλων φρούτων (από τους Γενοβέζους, τους εμπόρους που τα ταξίδεψαν στις αγορές του κόσμου, τους καλλιεργητές, τους επιστάτες και τους άρχοντες του Κάμπου).
  • την εμπορική διαδικασία από τις αρχές του 15ου αιώνα προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τις μοναδικές συσκευασίες των εμπορευμάτων και το χάρτωμα των φρούτων, τους γνωστούς ως σήμερα εμπορικούς δρόμους που έκαναν τα εσπεριδοειδή της Χίου είδος πολυτελείας στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.
  • την περιοχή του Κάμπου, με τα μοναδικά αρχοντικά και τους τοίχους που τα περιβάλλουν, τα περιβόλια, το μάγκανο και τα άλλα στοιχεία της περιοχής που της έχουν δώσει μια αρχιτεκτονική ιδιομορφία μοναδική στην Ευρώπη
  • την ιστορία των εσπεριδοειδών στη Χίο μέσα από μια μοναδική ταινία 23 λεπτών στην οποία μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Το Citrus shop και η Οικοτεχνία

Στο μαγαζί θα βρείτε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια, αμυγδαλωτά. Βλέποντας τα προϊόντα θα δείτε πως η καλλιέργεια και η μεταποίηση αποτελεί πραγματική διέξοδο για τους κατοίκους του Κάμπου. Η σωστή συσκευασία και η μοντέρνα παρουσίαση των προϊόντων έχουν δημιουργήσει μία ζήτησή για τα προϊόντα η οποία έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αναζωογόνηση της περιοχής. Μαζί με το μαγαζί, υπάρχει η οικοτεχνία όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την παραγωγή λουκουμιών και αμυγδαλωτών τα οποία παράγονται με παραδοσιακό και χειροποίητο τρόπο

Το Citrus cafe: Στη μοναδική αυλή του αρχοντικού μπορείτε να ξαποστάσετε σε ένα ήσυχο περιβάλλον και να δοκιμάσετε έναν αληθινό καφέ, σερβιρισμένο όπως σε ένα παραδοσιακό ελληνικό καφενείο, εσπεριδοειδή, τοπικά αναψυκτικά και την μοναδική πορτοκαλόπιτα.

Citrus cafe