Μπέκας, όπως λέμε βουβαλινό γάλα

Πως μια ιδέα έγινε πράξη και καθιέρωσε μια εταιρεία

Μπέκας, όπως λέμε βουβαλινό γάλα

Λένε πως πίσω από κάθε επιτυχημένη επιχειρηματική ιστορία υπάρχουν πάντα δαιμόνια μυαλά, που μετουσιώνουν την ιδέα σε πράξη και την πράξη σε καινοτόμο δημιουργία.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπέκας, ιδιοκτήτης της πρότυπης μονάδας παραγωγής βουβαλινών γαλακτοκομικών προϊόντων, με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, ξεθωριασμένες από τον χρόνο διατροφικές συνήθειες στους Έλληνες καταναλωτές.

Η ιστορία της εταιρείας μετρά ήδη δύο δεκαετίες και ξεκίνησε όταν το 2005 ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να περάσει από την αγελαδοτροφία στο βουβαλινό γάλα

Η επιχείρησή του είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα που ασχολείται με τη μεταποίηση βουβαλινού γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνεπώς, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως το βουβαλινό γάλα και τα παράγωγά του συνταυτίζονται με το όνομα της Οικογένειας Μπέκα, αφού καθιέρωσε στην αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Η ιστορία της εταιρείας μετρά ήδη δύο δεκαετίες και ξεκίνησε όταν το 2005 ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να περάσει από την αγελαδοτροφία στο βουβαλινό γάλα. Στην αρχή, πελάτες ήταν τα ζαχαροπλαστεία, τα οποία προμηθεύονταν το προϊόν για την παρασκευή συγκεκριμένων παραδοσιακών γλυκισμάτων.

Μπέκας, όπως λέμε βουβαλινό γάλα

Μεταποίηση

Ωστόσο, με τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης, οι παραγγελίες άρχισαν να μειώνονται και το βουβαλινό γάλα να αντικαθίσταται από άλλα. Έτσι, το 2008 ο κ. Μπέκας αποφάσισε να μπει στον τομέα της παρασκευής, μεταποίησης και τυποποίησης των βουβαλινών γαλακτοκομικών προϊόντων, αποκλειστικά από 100% ελληνικό βουβαλινό γάλα, το οποίο συλλέγεται, μετά από συνεργασία με εκτροφείς βουβαλιών, από το προστατευμένο οικοσύστημα της λίμνης Κερκίνη. Εκτός από την εμπειρία, διέθετε και τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα ως απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής της Λάρισας με ειδίκευση στην τεχνητή σπερματέγχυση.

Μπέκας, όπως λέμε βουβαλινό γάλα«Αποφασίσαμε αρχικά να φτιάξουμε τα δικά μας γλυκά, όπως καϊμάκι, κρέμες, παγωτά, βούτυρα και άλλα παράγωγα», εξηγεί ο κ. Μπέκας, «και σιγά σιγά φτάσαμε σήμερα να βγάζουμε καινούργιους και πρωτοποριακούς κωδικούς». Η επιχείρηση Οικογένεια Μπέκα συνεχίζει, με βάση τις ευεργετικές ιδιότητες του βουβαλινού γάλακτος, να παράγει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα, εξυπηρετώντας τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα, που παρασκευάζονται με αυστηρές προδιαγραφές.

Και… μοτσαρέλα

Το γάλα, που φτάνει στη φάρμα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή φρέσκων προϊόντων, όπως γιαούρτι και κάποια κρεμοειδή, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται για την παρασκευή μαλακών ή κίτρινων τυριών. Ο κατάλογος των προϊόντων συνεχώς εμπλουτίζεται με νέους κωδικούς, από το λευκό γάλα, πλήρες και ελαφρύ, και το κακάο, το αριάνι και το κεφίρ, το βουβαλινό καϊμάκι, τις παραδοσιακές κρέμες και το ρυζόγαλο μέχρι τα τυριά στις διαδικασίες της φέτας και του κασεριού, τις πουτίγκες, το καζάν ντιπί, τα κλασικά παγωτά, αλλά και με κράνμπερι και το παγωμένο γιαούρτι.

Η πολυμορφία των παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων γεύσεων δεν σταματά εδώ. Η επιχείρηση πρωτοπορεί στη δημιουργία και στην εκτέλεση νέων, αλλά και κλασικών συνταγών. Το τελευταίο «παιδί» της οικογένειας είναι η ελληνική αυθεντική εκδοχή της μοτσαρέλας.

Το βουβαλινό γάλα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο και 40% περισσότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό και το κατσικίσιο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπέκας, «το προϊόν βγήκε πολύ καλό, γιατί έχουμε ανώτερης ποιότητας γάλα, από βουβάλια που δεν είναι βιομηχανικά και σταβλισμένα, αλλά από τον βιότοπο της Κερκίνης. Οι κριτικές που δεχθήκαμε είναι πως μπορεί να συγκριθεί με το ομώνυμο ιταλικό τυρί. Η ελληνική μοτσαρέλα ήταν στοίχημα για εμάς, γιατί αν δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα άριστο προϊόν, θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα προϊόντα μας και αυτό θα μας κόστιζε και σε κεφάλαιο και σε χρόνο. Οι επισκέψεις στα ιταλικά τυροκομεία για να μάθουμε τη δουλειά ήταν συνεχής και καταφέραμε να κάνουμε μια πολύ πιστή αντιγραφή του ιταλικού τυριού. Ακόμη μία ιδιαίτερη και πρόσφατη παραδοσιακή συνταγή είναι και το επιδόρπιο κεσκούλ, που αποτελείται από γάλα, άμυλο και ξηρούς καρπούς».

Μπέκας, όπως λέμε βουβαλινό γάλα

Πονοκέφαλος το μονοπώλιο

Αν και η επιχείρηση παίζει χωρίς ανταγωνιστή στον χώρο, ωστόσο ο κ. Μπέκας διευκρινίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μέτρο σύγκρισης των ανταγωνιστικών, μεταξύ τους, προϊόντων και αυτό δυσχεραίνει την προσπάθειά μας να πείσουμε ότι αυτό που πουλάμε είναι ανώτερο και ποιοτικά καλύτερο από οποιονδήποτε.

Το προϊόν συγκαταλέγεται στα καλά, ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα, ωστόσο, η διαφορά τιμής με τα υπόλοιπα γάλατα το κάνει λιγότερο προσιτό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό». Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Μπέκας, «οι ιδιότητες που περιέχονται στο βουβαλινό γάλα, η διατροφική του αξία και η ανώτερη ποιότητα αναγνωρίζονται από τους πελάτες μας, οι οποίοι το προτιμούν και παραμένουν πιστοί στο προϊόν.

Το βουβαλινό γάλα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο και 40% περισσότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό και το κατσικίσιο. Αποτελεί, επίσης, πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης Α και φυσικών αντιοξειδωτικών και είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή έχουν προβλήματα αυξημένης χοληστερίνης, αφού περιέχει 48% λιγότερη χοληστερόλη από το αγελαδινό γάλα». Τα προϊόντα της Οικογένειας Μπέκα διατίθενται, ως επί το πλείστον, στην εσωτερική αγορά, ωστόσο στις άμεσες προτεραιότητες είναι η εξωστρέφεια του προϊόντος, προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί η Ευρώπη δεν διαθέτει κουλτούρα βουβαλινών προϊόντων.

Αφροδίτη Χρυσοχόου