ΜΠΙΓΚ ΦΙΛ & BREXIT

γράφει ο Κομισάριος

Κομισάριος

Πάντοτε τον μνημονεύω, αλλά έχω καιρό να του αφιερώσω ολόκληρη τη στήλη. Θα το κάνω, όμως, αυτήν τη φορά, γιατί ο Μπιγκ Φιλ, ο αγαπημένος μου «συνάδελφος»- Κομισάριος υπεύθυνος για τη γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες λόγω… Brexit. Ο Μπιγκ Φιλ, που λέτε, είναι ο μοναδικός Κομισάριος, που ανακατεύτηκε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, πραγματοποιώντας καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του 2016 αποστολές – κομάντο στο Ηνωμένο Βασίλειο προς ενίσχυση του Bremain.

 

«ΓΡΑΜΜΗ»

Για όσους παρακολουθείτε το σχετικό ρεπορτάζ, θα έχετε παρατηρήσει ότι, καθόλου τυχαία, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν δεν έχουν ανακατευτεί καθόλου με το βρετανικό δίλημμα. Υπάρχει, προφανώς, «γραμμή». Θα αναρωτιέστε, εύλογα, τι το διαφορετικό έχει ο Μπιγκ Φιλ, ώστε να πάρει τις ευλογίες του Γιούνκερ;

 

ΚΡΙΣΙΜΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

Πρώτον, για τους άσπονδους φίλους μας Βρετανούς, οι ψηφοφόροι των αγροτικών περιοχών είναι ένα κρίσιμο μέγεθος, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κλίνουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Ο ρόλος, αλλά και το αγροτικό παρελθόν του Φιλ (μεγάλωσε σε φάρμα) τον καθιστούν…

…ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ

…πιο προσιτό και αποτελεσματικό, ώστε να πείσει το συγκεκριμένο κοινό. Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος λόγος. Και όχι μόνο το ότι είναι Ιρλανδός (που και αυτό παίζει ρόλο). Ο Μπιγκ Φιλ είναι γνωστός στα πολιτικά κυκλώματα ως άνθρωπος για δύσκολες αποστολές. Κοινώς… καθαρίζει!

 

ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΑ

Ήταν, για παράδειγμα, εκείνος που απέτρεψε την ανταρσία εναντίον του προέδρου του κόμματός του και πρωθυπουργού της χώρας, Έντνα Κένι, κάνοντας τηλέφωνα και… σφυρίζοντας τα κατάλληλα «φωνήεντα». Διακρίνεται, επίσης, για το ότι «τα λέει τσεκουράτα». Έτσι τα είπε και στην πιο πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρεια Ιρλανδία: «Το εισόδημα των αγροτών σας εξαρτάται κατά 87% από τις κοινοτικές επιδοτήσεις». Αποτέλεσμα, οι υποστηρικτές του Brexit έσπευσαν να υποσχεθούν εγχώρια στήριξη μέχρι το 2020. Βρε τον Φιλ!