Μπύρα με ονοματεπώνυμο και άρωμα ελληνικής ελιάς

Η «Μικροζυθοποιία Βάρης» έπιασε δουλειά και λανσάρει ένα ακόμα καινοτόμο προϊόν

Μπύρα με ονοματεπώνυμο και άρωμα ελληνικής ελιάς

Ο Βασίλης Στεργίου μας συστήθηκε για πρώτη φορά το 2013, λανσάροντας στην ελληνική αγορά την πρώτη μπύρα deluxe με την επωνυμία «Status». Τα ρεπορτάζ της εποχής που συνόδευαν το ντεμπούτο του ιδιαίτερου αυτού προϊόντος –σ.σ. παρασκευάζεται από δύο είδη βύνης, κριθαριού και σιταριού–, διευκρίνιζαν ότι η παραγωγή πραγματοποιούταν σε ένα ιστορικό ζυθοποιείο της Βαυαρίας, σημείωναν όμως την πρόθεση του δημιουργού της να τη μεταφέρει, μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες, στη χώρα μας.

Τρία χρόνια κρίσης μετά, και έχοντας στο μεταξύ δει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, δεν θα εξέπληττε κανέναν αν η υπόσχεση αυτή παρέμενε –όπως συχνά συμβαίνει άλλωστε– στα χαρτιά. Ωστόσο, ο έμπειρος ζυθολόγος, με θητεία 20 και πλέον χρόνων στα τμήματα ποιοτικών ελέγχων και στην παραγωγή γερμανικών και αυστριακών ζυθοποιίων, βάλθηκε να αποδείξει των λόγων του το αληθές. Εδώ και μερικές εβδομάδες, σε μια μικρή μονάδα στον νομό Αττικής οι βραστήρες έχουν… πάρει φωτιά και οι πρώτες φιάλες της «Μικροζυθοποιίας Βάρης» ήδη βγαίνουν από τη γραμμή εμφιάλωσης.

Απέκτησε και παρέα

Μπύρα με ονοματεπώνυμο και άρωμα ελληνικής ελιάςΗ δε Status Deluxe όχι μόνο είναι πλέον χειροποίητη, αλλά έχει αποκτήσει και… παρέα: Μια σταρένια (weiss), βασισμένη σε παλιά συνταγή του 1988 και μια ακόμα, με έντονο όμως ελληνικό άρωμα, την «ελαία», η οποία παρασκευάζεται και ζυμώνεται με εκλεκτά φύλλα ελληνικής ελιάς. Όλες φέρουν την υπογραφή «ζυθολόγου Στεργίου», είναι χειροποίητες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες.

Μια μικροζυθοποιία, λοιπόν, που έρχεται να ποντάρει στη μόδα της εποχής; «Θα πρέπει να απαντήσω, όχι!», λέει στην «ΥΧ» ο Βασίλης Στεργίου και εξηγεί: «Οι χειροποίητες μπύρες που παράγουμε έχουν κάτι το κλασικό αλλά σπάνιο πλέον. Χρησιμοποιούμε μόνο τέσσερα συστατικά: βύνη, λυκίσκο, νερό, μαγιά, (εκτός βέβαια από την ελαία, που την παρασκευάζουμε με τη βοήθεια των ελαιόφυλλων) στα πρότυπα του “νόμου περί αγνότητας του ζύθου του 1516” και αποκλειστικά με την ειδική μέθοδο slowbrewing (βραδεία ζυθοποίηση και ωρίμανση)».

Έπειτα, είναι η συσκευασία: Oι «μπύρες Στεργίου» διατίθενται σε χειροποίητα ξύλινα καφάσια ενώ, εκτός από το κλασικό καπάκι, ο καταναλωτής θα βρει και το μηχανικό πώμα με βουλοκέρι, που φέρει το όνομα του παραγωγού. «Ο σκοπός είναι να δώσουμε μια παραδοσιακή διάσταση αλλά, κυρίως, να τονίσουμε ότι το προϊόν είναι χειροποίητο και φρέσκο!».

«Είμαστε για λίγα και προσπαθούμε για καλά πράγματα»

Οι craft μπύρες παράγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (σε συσκευασίες 330 και 500 ml) ενώ η Status Deluxe Craft, που είναι εποχιακή, από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και μόνο στη συσκευασία των 330 ml. H διάθεσή των weiss θα γίνεται αρχικά στην ευρεία τοπική αγορά. «Είμαστε για λίγα και προσπαθούμε για καλά πράγματα, όπως άλλωστε είναι και το μότο της εταιρείας μας: “Σπουδαία πράγματα έρχονται σε μικρές παρτίδες”», σημειώνει o κ. Στεργίου.

Έχοντας «γράψει» αρκετά χιλιόμετρα στον χώρο, ο ίδιος αντιμετωπίζει με σκεπτική ματιά τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά. «Η ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας θα συνεχιστεί, όμως κάποια στιγμή θα πιάσει ταβάνι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει άλλωστε και στις ΗΠΑ. Στο τέλος, θα μείνουν μόνο όσοι αγαπούν ή έμαθαν να αγαπούν αυτήν τη δουλειά. Ας μην ξεχνάμε, όμως, και υπό ποιες οικονομικές συνθήκες οι Έλληνες μικροζυθοποιοί προσπαθούν να αναδείξουν την κουλτούρα της ζυθογνωσίας στην Ελλάδα του σήμερα!», τονίζει. «Πρέπει να μάθουμε σαν καταναλωτές να στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα. Και σαν Έλληνες ζυθοπαραγωγοί, να καταλάβουμε αν και κατά πόσο είναι γεμάτη η τσέπη του καταναλωτή».

Πέρα από την οικονομοτεχνική, όμως, υπάρχει και η συναισθηματική διάσταση, που δεν αποτυπώνεται σε αριθμούς: «Όταν κατά την πολτοποίηση μυρίζει ο ζυθοποιός –ο κάθε ζυθοποιός– αυτό το μίγμα από βύνη κριθαριού, σιταριού και νερό, αισθάνεται πως δημιουργεί. Αυτό μας ενώνει εμάς τους ζυθοποιούς», λέει χαμογελώντας.