Ξαναβόσκοντας βουβάλια στην Κερκίνη

Βουβαλίσιο κρέας, αλλά και γαλακτοκομικά κερδίζουν διακρώς έδαφος

Σταδιακή επιστροφή στην εκτροφή βουβαλιών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζονται οι ευεργετικές ιδιότητες του βουβαλίσιου γάλακτος και των παραγώγων του στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει τη σύνδεση του βούβαλου με τους υγροβιότοπους.κεντρ

Ανήκει στις απειλούμενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, λατρεύει το νερό, τρέφεται με νεραγριάδα και καλαμιώνες και αποδίδει μέχρι 1.000 λίτρα γάλα ετησίως.

Ξαναβόσκοντας βουβάλια στην ΚερκίνηΗ αναπληρώτρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Λίγδα (φωτό 1), συνδέει τη βουβαλοτροφία με τη συνεισφορά της στο περιβάλλον, ως συμβατής με τους υγροτόπους, όπως επισημαίνει και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων. «Από το 1960 παρατηρήθηκε κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού βουβαλιών και η κοινωνία έπαψε να γνωρίζει τα προϊόντα. Το 1992 υπήρχαν 500 ζώα και πλέον φτάνουν τα 4.000, εκ των οποίων 2.700 βρίσκονται στη λίμνη Κερκίνη Σερρών».

Όλα τα ζώα που μετακινήθηκαν πανελλαδικά προέρχονται από την Κερκίνη. Η εκτροφή βασίζεται στη βόσκηση και η απογαλακτοποίησή τους γίνεται στους επτά με οκτώ μήνες και στους τρεις, όταν αρμέγονται. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ευρώπη απαντάται στην Ιταλία, με 370.000 βουβάλια, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο πρωταγωνιστεί η Αίγυπτος, με 3.950.000.

Ο καθηγητής Γεωργούδης έδωσε νέα πνοή στη βουβαλοτροφία

Ξαναβόσκοντας βουβάλια στην ΚερκίνηΟ Τριαντάφυλλος Γιαντσίδης (φωτό 2), από τους λίγους Έλληνες βουβαλοτρόφους, πάππου προς πάππου, δραστηριοποιείται στη λίμνη Κερκίνη μαζί με τον αδελφό του, Ιωάννη, και ακόμα 14 βουβαλοτρόφους. Όπως ο ίδιος θυμάται, παλιά οι έμποροι υποτιμούσαν το ζώο, το αγόραζαν σαν βουβάλι και το πουλούσαν στην αγορά σαν μοσχάρι. Η βουβαλοτροφία αναθερμάνθηκε από τη μελέτη του καθηγητή Ανδρέα Γεωργούδη το 1993, καθώς δόθηκαν κίνητρα και σταδιακά αυξήθηκε η ζήτηση σε βουβαλίσιο κρέας.

Άρχισε να πωλείται σε κρεοπωλεία της περιοχής και, πλέον, είναι περιζήτητο. Ο κ. Γιαντσίδης ασχολείται μόνο με το κρέας, ενώ δύο μικρότερες μονάδες αξιοποιούν το γάλα. Ο ίδιος γνωρίζει από παιδί τα οφέλη του βουβαλίσιου γάλακτος, που είναι θρεπτικό και πλούσιο σε γεύση και εξαιρετικό για την παρασκευή του διάσημου καζάν ντιπί.

Μαρία Αμπατζή