Οικολογικές καινοτομίες για το αύριο του πλανήτη

Οικολογικές καινοτομίες για το αύριο του πλανήτη
Το Ολλανδικό Βραβείο Σχεδίου επιδόθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα Έξυπνοι Δρόμοι.

Καθώς βαδίζουμε προς μία ίσως μη αναστρέψιμη αλλαγή της ζωής του πλανήτη, οι επιστήμονες ερευνούν εναλλακτικές πρακτικές βιώσιμης κατανάλωσης των φυσικών πόρων.

Το βρετανικό περιοδικό The Ecologist, ιδιαίτερα έγκυρο από το 1970, θεωρεί ότι στον κατάλογο των καινοτομιών αυτών πρέπει να προστεθούν και τρεις τουλάχιστον προτάσεις με έντονα οικολογικό χαρακτήρα.

Έξυπνοι δρόμοι

Το Ολλανδικό Βραβείο Σχεδίου επιδόθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα Έξυπνοι Δρόμοι. Ειδική σκόνη που χρησιμοποιείται σε οδοστρώματα παρέχει επαρκή φωτισμό για δέκα ώρες, ενώ ειδικά χρώματα παρέχουν ιδιαίτερα υψηλό φωτισμό σήμανσης. Τα προϊόντα εφαρμόζονται πιλοτικά και αναμένεται να συμβάλουν όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, όπως αυτές της υπαίθρου.

Τεχνητή φωτοσύνθεση

Η ηλιακή ενέργεια που δέχεται η γη σε διάστημα μίας ώρας επαρκεί για να καλυφθούν οι ημερήσιες συνολικές ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου. Ένας ειδικός φωτοσυλλέκτης μπορεί να παράγει οξυγόνο και υδρογόνο. Όταν τοποθετηθεί στο νερό, τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρισμού και ενός «καυσίμου» υδρογονανθράκων. Η τεχνολογία θεωρείται ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.

kausimo-idrogonoanthrakon

Κλωνοποίηση

Η κλωνοποίηση του προβάτου Ντόλυ το 1996 είναι μία σχετικά πρόσφατη καινοτομία. Οι αρχές της Βραζιλίας συγκεντρώνουν βιολογικό υλικό από εκατοντάδες σπάνια είδη πανίδας ή αυτών που απειλούνται με εξαφάνιση και τα αποθηκεύουν σε τράπεζες δεδομένων. Με τις υφιστάμενες γνώσεις, επιτυγχάνεται κλωνοποίηση μόλις στο 5% των περιπτώσεων των οικόσιτων ζώων και στο 1% των αγρίων. Το πρόγραμμα της Βραζιλίας αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά αυτά σημαντικά.

embrpa-brazil-klonopoihsh