Οι ξηροί καρποί έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία

Οι ξηροί καρποί έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία

Η μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», επιβεβαιώνει πλέον τη θετική επίδραση που έχουν οι ξηροί καρποί στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η έρευνα υποστηρίζει πως η κατανάλωση καρυδιών οδηγεί σε μείωση της LDL χοληστερόλης, της  απολιποπρωτεΐνης Β (ApoB) και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης συμπεριέλαβαν 61 μελέτες με 2.582 συμμετέχοντες στην ανάλυσή τους. Οι παρεμβάσεις διήρκεσαν μεταξύ τριών και 26 εβδομάδων (κατά μέσο όρο τέσσερις) και διατέθηκαν οι ξηροί καρποί – αμύγδαλα, μακαντέμια, πεκάν, κουκουνάρια, φιστίκια Αιγίνης και καρύδια. Η ποσότητα κυμαίνονταν από πέντε έως 100 γραμμάρια ανά ημέρα, με μέσο όρο τα 56 γραμμάρια. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας άνω των 18 ετών και δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο.

Σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών βελτίωσε σημαντικά διάφορες τιμές του αίματος. Συγκεκριμένα, μία μερίδα ξηρών καρπών καθημερινά μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά 4,7 mg/dL, την LDL χοληστερόλη και την ApoB κατά 3,7 mg/dL και τα τριγλυκερίδια κατά 2,2 mg/dL. Σύμφωνα με την έκθεση, η ποσότητα των ξηρών καρπών και όχι το είδος των ξηρών καρπών ήταν καθοριστική.