Ολυμπιακοί Αγώνες του ελαιολάδου στην αρχαία Ολυμπία

Κορυφαίο γεγονός για τον χώρο του ελαιολάδου παγκοσμίως το Διεθνές Συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες στην Αρχαία Ολυμπία

Ολυμπιακοί Αγώνες του ελαιολάδου στην αρχαία Ολυμπία

Έχουμε ελαιόλαδο φάρμακο, και μάλιστα με επιστημονική σφραγίδα και αναλύσεις! Η νέα τοπική ποικιλία ελιάς, με την επωνυμία «Ολυμπία», η οποία παρουσιάστηκε στο Διεθνές συνέδριο, και ολοκληρώθηκε χτες στην Αρχαία Ολυμπία, έχει την υψηλότερη παγκοσμίως περιεκτικότητα υγειοπροστατευτικών φαινολών.

Ο Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η σύζυγός του, Ελένη Μέλλιου, χημικός και διδάσκουσα στο Φαρμακευτικό Τμήμα του πανεπιστημίου (ένθετη φωτό), ήταν οι εμπνευστές αυτού του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες. Το αντικείμενο της διοργάνωσης, με την καθοδήγηση της Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society), αφορά τις ιδιότητες του ελαιολάδου σε σχέση με την υγεία και σπουδαία δραστικά συστατικά που περιέχει, όπως η ελαιοκανθάλη και οι λοιπές φαινολικές ουσίες. Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου με περισσότερες από 500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, που, συνδυαστικά με το συνέδριο, αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τον χώρο του ελαιολάδου παγκοσμίως.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ανάλογο των Ολυμπιακών Αγώνων για το ελαιόλαδο. Για τον λόγο αυτόν, επελέγη ένας συμβολικός χώρος που συνδέεται με τους αυθεντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κατόπιν χορηγίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές εμπειρογνώμονες του κλάδου και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι παρουσίασαν με εκλαϊκευμένο τρόπο τις νέες εξελίξεις στο ελαιόλαδο. Ενημερωτικές εκδηλώσεις, ανοιχτές στο κοινό, ενώ προγραμματίστηκε ειδική επίδειξη μαγειρικής από Ισπανούς και Έλληνες σεφ σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ελαιολάδου.

Παράλληλα, συναντήθηκαν παραγωγοί, προκειμένου να συζητηθεί η σύσταση της Ένωσης Ελλήνων παραγωγών ελαιολάδου με υψηλές φαινόλες.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών

  • Dan Flynn, διευθυντής του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC Davis, Olive Center)

  • Eric Tangalos, καθηγητής Ιατρικής στη Mayo Clinic, USA

  • Stefanos Kales, καθηγητής Ιατρικής, Harvard, School of Public health

  • Mary Flynn, καθηγήτρια, Brown University, USA

  • Feliciano Priego-Capote, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, Ισπανία

  • John Newman, Τμήμα Διατροφής, USDA

  • Mohamed Bouaziz, καθηγητής Πανεπιστημίου Sfax, Τυνησία

Η διοργάνωση κορυφώθηκε με την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη των καλύτερων ελαιολάδων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα υγειοπροστατευτικά συστατικά. Σε αυτόν συμμετείχαν περισσότεροι από 300 παραγωγοί/ τυποποιητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με περισσότερα από 500 δείγματα ελαιολάδου. Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ολυμπίας και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.