Ο αμερικανικός αστακός “απειλεί” τη Σουηδία

Ο αμερικανικός αστακός

Υπερσεξουαλικός, υπερτροφικός και στην πόρτα τους. Αυτός είναι ο αμερικανικός αστακός, που κάνει ολοένα και συχνότερα την εμφάνισή του στις ακτές της Σουηδίας, ανησυχώντας τις αρχές. Μπορεί ο αστακός από το Μέιν της Νέας Αγγλίας να αποτελεί πολυτελές έδεσμα στα εστιατόρια, όμως οι Σουηδοί δεν θέλουν το σκούρο αμερικανικό οστρακόδερμο στα νερά τους, καθώς μπορεί να μεταφέρει ασθένειες και να αφανίσει τα μικρότερα, ευρωπαϊκά ξαδέρφια του.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σουηδίας ζήτησε, την περασμένη Παρασκευή, από την ΕΕ να χαρακτηριστεί ο εν λόγω αστακός ως χωροκατακτητικό είδος και να απαγορευτεί η εισαγωγή του.

Αν και η κίνηση αυτή της Σουηδίας μεταφράζεται από πολλούς ως μια προσπάθεια προστασίας των εγχώριων ειδών της, εν τούτοις οι ανησυχίες της κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι. Όπως λένε ειδικοί, το μέγεθος και η διαφορά χρώματος του αμερικανικού αστατκού, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, καθώς όχι μόνο ο αμερικανικός αστακός θα ανταγωνιστεί τους «ντόπιους» για να εξασφαλίσει τροφή και χώρο, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε και προσμίξεις ειδών, που οι γόνοι τους μπορεί να μην είναι βιώσιμοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί πάνω από 30 αστακοί στις νότιες ακτές της χώρας, με τις αρχές να φοβούνται ολοένα και περισσότερο τη μετάδοση ασθενειών ή παρασίτων στον ευρωπαϊκό αστακό, που μπορούν να επιφέρουν υπερβολικά υψηλή θνησιμότητα στο είδος.