erdogan-euractiv

Η τουρκική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεξάγει αδίστακτο πόλεμο ενάντια στο κίνημα «Gülen» (σ.σ. ή αλλιώς «Hizmet») σε όλα τα πιθανά μέτωπα, γράφει σε άρθρο του στη Euractiv ο διευθυντής του Intercultural Dialogue Platform στις Βρυξέλλες, Ramazan Güveli.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου «δώρο Θεού», έκρινε ότι το κίνημα του Gülen είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για το πραξικόπημα χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάζει κανένα αποδεικτικό στοιχείο», αναφέρει ο κ. Güveli. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «στην πραγματικότητα, ο Fethullah Gülen καταδίκασε αμέσως το πραξικόπημα και κάλεσε επανειλημμένα τη διεθνή επιτροπή να το διερευνήσει».

Η έκθεση της Επιτροπής εξήρε τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη συμφωνία με την ΕΕ στο μεταναστευτικό και την οικονομική ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, η φετινή Έκθεση Προόδου, υπογραμμίζει ορθά το σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα της Τουρκίας.

«Η ανατροπή είναι πράγματι μία από τις πιο συχνά επαναλαμβανόμενες λέξεις σε ολόκληρη την έκθεση», επισημαίνει ο κ. Güveli, προσθέτοντας: «Υπογραμμίζει με τόλμη ότι έχει παρατηρηθεί σοβαρή ανατροπή του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ προτρέπει την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση». Αυτό πρακτικά σημαίνει «de facto αναστολή» των ενταξιακών συνομιλιών, η οποία δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για τη χώρα».