Παράδειγμα επιτυχίας από έναν Έλληνα που παράγει, τυποποιεί και εξάγει

Παράδειγμα επιτυχίας από έναν Έλληνα που παράγει, τυποποιεί και εξάγει

Μόλις 8 χιλιόμετρα από την Αρχαία Μεσσήνη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας στο χωριό Βουρνάζι, βρίσκεται ο ελαιώνας της οικογένειας Σταυροπούλου, που περισσότερες από 3.000 ρίζες κορωνέικης ελιάς δίνουν εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Στα περίπου 130 στρέμματα του ελαιώνα περιλαμβάνονται, επίσης, 550 ρίζες χονδροελιάς που δίνουν επιτραπέζιες ελιές.

Η οικογένεια παράγει ελαιόλαδο από το 1968. Όμως, ο τελευταίος απόγονος της οικογενειακής επιχείρησης ο Γιάννης Σταυρόπουλος αποφάσισε να κλείσει το πολύτιμο προϊόν σε μπουκάλια και να δημιουργήσει το 2016 μια σύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης.

Είναι φανερό, πλέον, ότι η αγορά του ελαιολάδου έχει αλλάξει παγκοσμίως και χρειάζεται ο παραγωγός να μπορεί να ελέγχει το προϊόν του από την καλλιέργεια και τη συλλογή έως το τραπέζι του καταναλωτή σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον διαθέτει επώνυμο προϊόν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, έτσι ώστε βέβαια, εκτός από τη φήμη, να κερδίσει και την υπεραξία του προϊόντος.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι παραγωγοί δίνουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε τιμή που λίγο ξεπερνά τα 3 ευρώ, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν στο ράφι συσκευασμένα προϊόντα με τιμή που συχνά ξεπερνά τα 8 ευρώ το λίτρο.

Παράδοση

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος ονόμασε το προϊόν «Λιόριζα» εμπνεόμενος από την τοπική έκφραση για τα ελαιόδεντρα, ενώ σεβόμενος την οικογενειακή παράδοση τοποθέτησε στο μπουκάλι το οικόσημο της οικογένειας.

Παράδειγμα επιτυχίας  από έναν Έλληνα που παράγει, τυποποιεί και εξάγειΕκτός, όμως, από το φαίνεσθαι, ο παραγωγός έχει δώσει μεγάλη σημασία και στο προϊόν αυτό καθ’ εαυτό. Οι επιτραπέζιες ελιές –οι οποίες, επίσης, συσκευάζονται– μαζεύονται με το χέρι. Ο καρπός που χρησιμοποιείται για το ελαιόλαδο μεταφέρεται αμέσως μετά τη συγκομιδή στο ελαιοτριβείο και το ελαιόλαδο εξάγεται «εν ψυχρώ» (ψυχρή έκθλιψη), έτσι ώστε να διατηρήσει όλα τα πολύτιμα συστατικά του. Πριν από την αποθήκευση, γίνεται φυσικό φιλτράρισμα του ελαιολάδου που απομακρύνει ξένες ύλες και υγρασία, ενώ το προϊόν αποθηκεύεται σε κλειστές ανοξείδωτες δεξαμενές με όσον το δυνατόν ελάχιστη επαφή με οξυγόνο.

Η τυποποίηση του ελαιολάδου γίνεται σε ένα υπερσύγχρονο ανοξείδωτο δίκτυο μηχανημάτων, χωρίς να παρεμβάλλεται καμία χημική ή άλλη επεξεργασία, πληρώντας αυστηρά τα πρότυπα ISO 22000:2005. Εννοείται, βέβαια, ότι το ελαιόλαδο φυλάσσεται σε σκιερό μέρος όπου αυξάνεται η θερμοκρασία περισσότερο από 20 βαθμούς.

Προβολή της Μεσσηνίας

Στόχος του ελαιοπαραγωγού δεν είναι μόνο να παρασκευάσει ένα επώνυμο προϊόν, αλλά και να το συνδέσει με τον τόπο παραγωγής του, ώστε να αναδείξει τη Μεσσηνία. Γι’ αυτό η μονάδα τυποποίησης που έφτιαξε είναι επισκέψιμη, ενώ παράλληλα ο ίδιος στηρίζει πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη της Καλαμάτας. Σύντομα, το «Λιόριζα» θα βρίσκεται σε πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Βερολίνο σε delicatessen ελληνικών προϊόντων που πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του. Το προϊόν προσφέρεται σε διαφορετικές συσκευασίες και μεγέθη ώστε να ταιριάζει και στην αγορά του εξωτερικού όπου το ελαιόλαδο θεωρείται πολύτιμο και χρησιμοποιείται με φειδώ και κυρίως ωμό. Μάλιστα, το «Λιόριζα» υπάρχει και σε συσκευασία σπρέι για όσους θέλουν άρωμα ελαιολάδου στη σαλάτα τους χωρίς όμως και τις αντίστοιχες θερμίδες.