ΠΟΠ αγουρέλαιο Χαλκιδικής: Tο μόνο ελαιόλαδο με… δείκτη ευφυΐας

Στη Νέα Ποτίδαια, η Yanni’s Olive Grove παράγει το μοναδικό, επί ευρωπαϊκού εδάφους, ελαιόλαδο με βάση τις αρχές της ευφυούς γεωργίας ακριβείας

Ν.Δ: Ποια τα μέτρα του ΥπΑΑΤ για την πρόληψη και προστασία από την Xylella;

Αν η Ελλάδα μπορούσε με ένα μαγικό καλειδοσκόπιο να ρίξει μια ματιά στο μέλλον της αγροτικής της παραγωγής, θα το έβλεπε στους παραθαλάσσιους ελαιώνες της Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής.

Εκεί όπου ο «χρυσός» της τοπικής γης, η άγουρη πράσινη Χονδροελιά, «παντρεύτηκε» την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να αποδώσει το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης εξαιρετικό παρθένο αγουρέλαιο Χαλκιδικής. Πρόκειται για το μόνο ελαιόλαδο στην Ευρώπη που παράγεται με βάση τις αρχές της ευφυούς γεωργίας ακριβείας και μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί «έξυπνο».

Εκεί, όπου 6.000 ελαιόδεντρα της οικογενειακής επιχείρησης Yanni’s Olive Grove «επικοινωνούν» με τον ιδιοκτήτη τους μέσω sms για να δηλώσουν τις ακριβείς ανάγκες τους για άρδευση και λίπανση, στο πλαίσιο πιλοτικού καλλιεργητικού προγράμματος, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την ελιά.

Έτσι, ενώ, για παράδειγμα, η συλλογή του πολύτιμου καρπού γίνεται με το χέρι με βάση τις παραδοσιακές τακτικές αιώνων, η όλη καλλιεργητική διαδικασία αξιοποιεί εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, αποδεικνύοντας πως η τεχνολογική επανάσταση μπορεί να είναι στην πράξη επωφελής για τον Έλληνα παραγωγό και το ποιοτικό αγροτικό προϊόν. Χάρη σε αυτές, η άρδευση και η λίπανση στα 6.000 ελαιόδεντρα της εταιρείας αυτοματοποιείται πλήρως, ενώ αξιοποιούνται μοντέλα πρόγνωσης κινδύνων προσβολής, αλλά και εξάπλωσης των ασθενειών της ελιάς.

Ανώτατη ποιότητα

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να μην κατασκευάζει «έξυπνα» κινητά (smartphones), ωστόσο, μπορεί να επαίρεται ότι παράγει ένα «έξυπνο» αγουρέλαιο ανώτατης ποιότητας, που μπορεί να αποδείξει στην πράξη την… ευφυΐα του. Με τη συνδρομή της τεχνολογίας, έχει παραχθεί υπό συνθήκες που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση, επιτυγχάνοντας από εξοικονόμηση νερού και μείωση του κόστους άρδευσης μέχρι τη χρήση της μικρότερης δυνατής ποσότητας λιπασμάτων.

Το τριετές πιλοτικό πρόγραμμα, που «τρέχει» η εταιρεία Yanni’s Olive Grove, αποτελεί προϊόν συνένωσης δυνάμεων της ίδιας, του Κέντρου Ελιάς «Κρίνος» του Κολεγίου Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Gaia Επιχειρείν. Στόχος του είναι η ανάπτυξη και η μεταφορά στην εγχώρια ελαιοκαλλιέργεια ενός νέου μοντέλου, που αξιοποιεί την ευφυή γεωργία ακριβείας και επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους των εισροών και την έγκαιρη προειδοποίηση κινδύνων.

Την εμπειρία από τον πρώτο ενάμιση χρόνο εφαρμογής του προγράμματος ευφυούς γεωργίας ακριβείας μεταφέρει στην «ΥΧ» η συνιδιοκτήτρια της οικογενειακής επιχείρησης Yanni’s Olive Grove, Εύη Προδρόμου. Όπως εξηγεί, σε οικονομικό επίπεδο, τα αποτελέσματα είναι ήδη θεαματικά, καθώς εκτιμάται ότι έχει επιτευχθεί μείωση του βασικού κόστους παραγωγής κατά το 1/3. «Στη Χαλκιδική έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Η πράσινη επιτραπέζια ελιά μαζεύεται μόνο με το χέρι, γεγονός που εκτοξεύει στα ύψη το κόστος παραγωγής. Μία άλλη ιδιαιτερότητα της άγουρης ελιάς Χαλκιδικής είναι ότι είναι ποτιστική, με τα κόστη άρδευσης να είναι υπέρογκα», εξηγεί η κα Προδρόμου.

Sms στο κινητό

Όσον αφορά τις αλλαγές, που έχει εισάγει το πρόγραμμα στην καλλιεργητική διαδικασία της Yanni’ s Olive Grove, αυτές όπως τις περιγράφει η κα Προδρόμου μπορεί να παραπέμπουν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ανοίγουν ένα πραγματικό παράθυρο στην αγροτική παραγωγή του μέλλοντος: «Από τον Μάιο, για παράδειγμα, που αρχίζει η περίοδος της άρδευσης, το χωράφι θα μου στέλνει sms στο κινητό ότι πρέπει να ποτιστεί, υποδεικνύοντάς μου και την ακριβή ποσότητα νερού που απαιτείται, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες των ελαιοδέντρων και όχι όπως ποτίζουν, κατά συνθήκη, οι αγρότες της περιοχής. Το χωράφι, χάρη στους αισθητήρες και τις αναλύσεις εδάφους, θα ‘‘επικοινωνεί’’ μαζί μου για να με ενημερώσει πόσο και τι είδους λίπασμα θέλει, με βάση τις προσωπικές του ανάγκες για ‘‘τροφή’’. Με τους μετεωρολογικούς σταθμούς δεν έχουμε έγκαιρες προειδοποιήσεις τόσο για τις καιρικές συνθήκες όσο και για επικείμενες απειλές όπως ο δάκος, για να προστατευτούμε έγκαιρα».

ΠΟΠ αγουρέλαιο Χαλκιδικής Tο μόνο ελαιόλαδο  με... δείκτη ευφυΐας

Προφιλ

Στην οικογενειακή επιχείρηση του Γιάννη Προδρόμου, Yanni’s Olive Grove, οι δύο εταίροι του προγράμματος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και η Gaia Επιχειρείν, φαίνεται ότι βρήκαν γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καλλιεργητικών πρακτικών ευφυούς γεωργίας ακριβείας. Αρχικά, η εταιρεία μπήκε στο πρόγραμμα με ένα χωράφι και από φέτος έχουν εισέλθει σε αυτό και τα 6.000 ελαιόδεντρά της (σε σύνολο με τις παλιές και νέες φυτεύσεις).

Η Yanni’s Olive Grove, στα παραθαλάσσια ιδιόκτητα κτήματά της, παράγει και τυποποιεί ετησίως περίπου 200-300 τόνους από τρεις ποικιλίες ελιάς (Χονδροελιά Χαλκιδικής, Άγρια ελιά Χαλκιδικής μπολιασμένη με Χονδροελιά, και την ποικιλία Γαλανή Χαλκιδικής). Τα μονοποικιλιακά αγουρέλαια που παράγει όχι μόνο διακρίνονται για την ανώτατη ποιότητα της παρθένας πρώτης ύλης, για την πολύ υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες και φυσικά αντιοξειδωτικά. Ήδη, στο χαρτοφυλάκιό της, η εταιρεία έχει σειρά διεθνών διακρίσεων, ενώ απολαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης του εξαιρετικά απαιτητικού κοινού των ΗΠΑ και του Καναδά, κάνοντας, ταυτόχρονα, εξαγωγές σε Ρωσία, Γαλλία και Ρουμανία.

Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ευφυούς γεωργίας ακριβείας παρουσίασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στο πλαίσιο της Detrop 2016.