Πρέβεζα: Παν Μέτρον… εξαγωγικό!

Η «Ύπαιθρος Χώρα» στην Πρέβεζα

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής θερμοκηπιακής ντομάτας στην Πρέβεζα είναι η Μέτρον ΟΕ, εξάγοντας από τους 1.000 τόνους το 60% σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία και αλλού. Εδώ και λίγους μήνες, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη συνεργασία και με άλλους παραγωγούς της περιοχής, ενώ στις εγκαταστάσεις λειτουργεί και συσκευαστήριο.

«Η καλλιέργεια της ντομάτας δεν είναι μια παραγωγική διαδικασία, που θα βάλεις τα υλικά σε μια μηχανή, θα βγάλεις ένα προϊόν, θα το συσκευάσεις, θα το πουλήσεις και τέλος. Το αν η εταιρεία είναι βιώσιμη, το βλέπεις στο τέλος κάθε σεζόν», μας λέει ο ιδιοκτήτης Θανάσης Παπαθανασίου. Το καλοκαίρι, όπως μας εξήγησε, αντιμετώπισαν και αυτοί, όπως και όλος ο νομός, το έντομο Τούτα, που έπληξε σχεδόν όλες τις καλλιέργειες. «Όσα μέτρα και να πήραμε όσες μεθόδους και να εφαρμόσαμε δεν καταφέραμε να την αντιμετωπίσουμε. Φτάσαμε σε σημείο να πετάμε τρία κιλά πάνω από κάθε ρίζα. Πώς, λοιπόν, να υπολογίσεις το κόστος παραγωγής σου;», διερωτάται.

Παρόλα αυτά υπολογίζει πως φτάνει τα 30-35 λεπτά/κιλό στις ντομάτες: «Ανά στρέμμα δεν μπορεί να υπολογιστεί, γιατί δεν ξέρεις πόσα κιλά θα σου αποδώσει κάθε σεζόν. Έτσι διαμορφώνονται και οι τιμές. Όπως έχει δείξει στατιστικά η πορεία μέχρι τώρα, μετά τα μέσα Μάη με αρχές Ιούνη η τιμή στις ντομάτες πέφτει στα 15-25 λεπτά/κιλό».