Πληθαίνουν οι παραγωγοί του λάχανου της Αγίας Βαρβάρας

Η αύξηση καλλιέργειας του εύγευστου κηπευτικού του ανοίγει τις πόρτες της αγοράς της Αθήνας

Πληθαίνουν οι παραγωγοί του λάχανου της Αγίας Βαρβάρας
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες, τα πιο «σκληρά», που καταναλώνονται για σαλάτα, αλλά και τα πιο «αφράτα», που κάνουν θραύση στην παρασκευή λαχανοντολμάδων

Διπλάσια αναμένεται να είναι φέτος η ποσότητα του φημισμένου αγιοβαρβαρίτικου λάχανου, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι παραγωγοί που έβαλαν λαχανόκηπο, όσο και οι ποσότητες που φύτεψαν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Νίκος Καμνάκης. «Είναι μια καλλιέργεια, την οποία τη γνωρίζουν πολύ καλά οι παραγωγοί της περιοχής μας, οπότε έχω την αίσθηση ότι έχει και μικρό ρίσκο.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί νέοι που έχουν γυρίσει στον πρωτογενή τομέα, φέτος έχουν κάνει τη διαφορά και το λάχανό μας από τους 100 – 130 τόνους, που έφτανε τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 200 τόνους. Δηλαδή, περίπου, να διπλασιαστεί», πρόσθεσε ο κ. Καμνάκης. Τα λάχανα της Αγίας Βαρβάρας είναι φημισμένα για τη γεύση τους και αυτό έχει να κάνει με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες του χωριού, καθώς η ορεινή Αγία Βαρβάρα είναι μια περιοχή με συχνές βροχοπτώσεις στις νοτιοανατολικές απολήξεις του Ψηλορείτη.

Τα λάχανα, επιπλέον, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα πιο «σκληρά», που καταναλώνονται για σαλάτα, αλλά και τα πιο «αφράτα», που κάνουν θραύση στην παρασκευή λαχανοντολμάδων. Το αγιοβαρβαρίτικο λάχανο πωλείται ένα ευρώ το κιλό κυρίως στην αγορά του Ηρακλείου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια επιλεγμένα φτάνει και σε καταστήματα και στην Αθήνα. Από τις πιο παραδοσιακές, πάντως, εικόνες που αφορούν το λάχανο, είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί της Αγίας Βαρβάρας, που από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο κάθε χρόνου, περίπου, στήνουν πάγκους και πουλάνε λάχανα έξω από τα σπίτια τους, κερνώντας στους περαστικούς και την απαραίτητη ρακή.