Ροδόπη: Μικρό καλάθι συγκομιδής κερασιού

Ο αλλόκοτος καιρός έχει διαλύσει την παραγωγή

Ροδόπη: Μικρό καλάθι συγκομιδής κερασιού

Μεγάλη μείωση παρατηρείται στη φετινή παραγωγή κερασιού στα χωριά του «Γιακά», στη Ροδόπη, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον Φερούχ Τοπάλ, πρόεδρο του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών, Κεράσι Κομοτηνής Ορεινή Ροδόπη», οι ποικιλίες που απαντώνται είναι burlat, van, ferrovia, Napoleon και τραγανά Κομοτηνής.

Πέρυσι, παρέδωσαν συνολικά 240 τόνους, αλλά η φετινή παραγωγή θα είναι κάτω από 100. «Για πρώτη φορά άνθισαν τόσο νωρίς οι κερασιές. Στις 23 Μαρτίου χιόνισε στα βουνά, μετά είχαμε πάχνη και παγωνιά, οπότε τα κερασάκια που άνθισαν πάγωσαν».

Σοβαρά επλήγη η ποικιλία burlat, η παραγωγή της οποίας μειώθηκε κατά 80%. Σε 10 μέρες, τα 500 μέλη του Συνεταιρισμού παρέδωσαν κάτω από 20 τόνους κεράσι burlat, ενώ πέρυσι παρέδιδαν 18 τόνους ημερησίως. Η ποικιλία διατίθεται στην τοπική αγορά λόγω μικρών ποσοτήτων.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν τα Napoleon με μηδενική παραγωγή, όπως επίσης τα ferrovia και van που είναι ελάχιστα. «Τα διάσημα πετροκέρασα βγαίνουν στα μέσα Μαΐου και ακολουθούν τα τραγανά, που τώρα είναι πράσινα. Η πτώση στην παραγωγή θα είναι γύρω στο 30%. Η συγκομιδή γίνεται αρχές Ιουνίου».

Ο συνεταιρισμός, μέσω εμπόρου, εξάγει κεράσια στη Γερμανία και την Γαλλία, αλλά φέτος ανησυχούν ότι η μειωμένη παραγωγή δεν θα το επιτρέψει. Μεγάλη πληγή για τους κερασοπαραγωγούς αποτελεί η απουσία του ΕΛΓΑ. «Η απεργία τέλειωσε, μας είπαν ότι θα έρθουν, αλλά δεν ήρθαν». Οι τιμές χονδρικής για τα πρώτα κεράσια κυμαίνονται στο 1,30 ευρώ/κιλό.