Σκληρό σιτάρι: Φορτωμένα στρέμματα και αποθέματα

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ Φορτωμένα στρέμματα και αποθέματα

Με τον καιρό να αποδεικνύεται σύμμαχος των παραγωγών, αλλά και με τις εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς να καλλιεργούν το έδαφος για σκηνικό πιέσεων στις τιμές ενόψει του αλωνισμού, που, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, εξελίσσεται μέχρι στιγμής η σεζόν στο σκληρό σιτάρι.

Ο σχετικά ήπιος χειμώνας, οι καλές υγρασίες και οι βροχές που, όπως λένε οι καλλιεργητές, ήρθαν φέτος «στην ώρα τους», είχαν ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των χωραφιών να βρίσκεται, τουλάχιστον την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε πολύ καλή έως εξαιρετική κατάσταση. Ορισμένα κρούσματα ασθενειών που εντοπίστηκαν στον θεσσαλικό κάμπο φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα μέσω των ψεκασμών και στις περισσότερες περιοχές οι καλλιεργητές έχουν αυτό τον καιρό ολοκληρώσει τις αναγκαίες εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τη λίπανση και τη ζιζανιοκτονία.

Πέρυσι οι τιμές κινήθηκαν κατά μέσο όρο στα 30-32 λεπτά το κιλό, ενώ ορισμένες περιοχές «έπιασαν» τα 33-34 λεπτά

Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι, εκτός –καιρικού– απροόπτου και σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη, η εγχώρια παραγωγή θα είναι φέτος πρώιμη, με τα πρώτα σιτάρια από την περιοχή του Αλμυρού να συγκομίζονται στα τέλη Μαΐου, ενδεχομένως και νωρίτερα, ακολουθούμενα από εκείνα της Χαλκιδικής. Εκτός από την πρωιμότητα, το δεύτερο στοιχείο που φαίνεται ότι θα χαρακτηρίσει τη φετινή σεζόν είναι οι υψηλές αποδόσεις, δεδομένου ότι, εκτός από τον ευνοϊκό καιρό, στο «παιχνίδι» μπήκαν φέτος περισσότερα ποτιστικά χωράφια. Ιδίως στον νομό Θεσσαλίας, όπου πολλοί –απογοητευμένοι από το βαμβάκι– παραγωγοί επέλεξαν να στραφούν στο σκληρό, ποντάροντας στις ικανοποιητικές τιμές της τελευταίας διετίας και στις χαμηλές απαιτήσεις του σε εισροές.

Aύξηση 15% στις εκτάσεις

Αν και τα επίσημα στοιχεία με τις δηλώσεις καλλιέργειας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μετά το καλοκαίρι, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μιλούν για μια αύξηση 15%-17% στις εκτάσεις που σπάρθηκαν φέτος με σκληρό σιτάρι σε ολόκληρη τη χώρα. Μια πρώτη πρόβλεψη τοποθετεί τα συνολικά στρέμματα στην ηπειρωτική Ελλάδα στα 4,7 εκατ. –χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκτάσεις σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου η παραγωγή προορίζεται κυρίως για ιδιοκατανάλωση. Αν προστεθούν κι αυτές, το άθροισμα ανεβαίνει στα 5,5 εκατ. στρέμματα, όταν πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αντίστοιχο νούμερο ήταν λίγο πάνω από τα 4,3 εκατ. στρέμματα. (3,7 εκατ. στρέμματα στην ηπειρωτική Ελλάδα).

Στα 5,5 εκατ. στρ. έφτασαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, όταν πέρυσι, ήταν λίγο πάνω από τα 4,3 εκατ. στρέμματα

Αυτή η αύξηση στα στρέμματα δεν είναι ομοιόμορφη: Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, όπου το σκληρό σιτάρι κέρδισε φέτος πολλά στρέμματα σε βάρος, κατά κύριο λόγο του βαμβακιού και, κατά δεύτερο, του καλαμποκιού, υπολογίζεται ότι οι εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 15%. «Με τις περσινές τιμές, το βαμβάκι μας έδωσε πέρυσι 160 ευρώ το στρέμμα, όταν τα έξοδά μας ήταν 180 ευρώ το στρέμμα» λέει χαρακτηριστικά καλλιεργητής του κάμπου.

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ  Φορτωμένα στρέμματα και αποθέματα Στις αποθήκες 40.000 τόνοι

Την ίδια στιγμή, στον Έβρο, όπου πέρυσι το σκληρό σιτάρι έπεσε «θύμα» των έντονων βροχοπτώσεων, φέτος η σπορά πραγματοποιήθηκε κανονικά, με αποτέλεσμα η αύξηση στα στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή να υπολογίζεται σε ένα ποσοστό 80%.

Με τη μέση απόδοση σε όλη τη χώρα να κυμαίνεται στα 220 με 250 κιλά ανά στρέμμα –συνεκτιμώντας φυσικά και τις διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, αφού στο Κιλκίς είναι της τάξης των 200 κιλών το στρέμμα, την ώρα που αρκετά χωράφια στη Θεσσαλία ξεπερνούν τα 600 κιλά– δεν προξενεί έκπληξη ότι πολλοί θεωρούν πως η φετινή συγκομιδή θα ξεπεράσει το 1 εκατ. τόνους.  

Κρίσιμο στοιχείο, που αναμένεται να παίξει τον ρόλο του, είναι τα αποθέματα της περσινής χρονιάς, τα οποία, όπως μεταφέρουν στην «ΥΧ» έμπειροι παράγοντες της αγοράς, ανέρχονται σε 40.000 τόνους και βρίσκονται κατά τα ¾ (30.000 τόνοι) στα «χέρια» εμπόρων, ενώ τα υπόλοιπα στις αποθήκες ορισμένων παραγωγών.

Τα μηνύματα των «μυλωνάδων»

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, παρόμοια είναι η εικόνα στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη. Η Ισπανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταφέρει στη φετινή σεζόν περί τους 300.000 «περυσινούς» τόνους σκληρού ενώ στη Γαλλία οι αντίστοιχες ποσότητες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 600.000 τόνους. Όλα αυτά τη στιγμή που η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσει τους 9 εκατ. τόνους σκληρού σιταριού, όταν πέρυσι κινήθηκαν στους 8 εκατ. τόνους.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσίευσε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ» (θυμίζουμε ότι μιλούν για ισχυρές πιέσεις στις τιμές εξαιτίας της υψηλής παραγωγής και των επίσης υψηλών αποθεμάτων) οι συσχετισμοί κάθε άλλο παρά ευνοϊκοί μοιάζουν για τους παραγωγούς. Ήδη τα πρώτα μηνύματα που καταφθάνουν από εμπόρους και μυλωνάδες θέλουν το παιχνίδι των τιμών να κρίνεται φέτος κατά κύριο λόγο από την ποιότητα (κυρίως την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες), ενώ αναμενόμενες θα πρέπει να θεωρούνται και οι πιέσεις για γρήγορες πωλήσεις στην αρχή του αλωνισμού…

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ  Φορτωμένα στρέμματα και αποθέματα Χαμηλές πτήσεις στη Μπολόνια

Στην εγχώρια αγορά οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες και αφορούν πολύ ποιοτικά σιτάρια με τιμές της τάξης των 23-24 λεπτών παραδοτέο στο μύλο που «μεταφράζεται» σε τιμή παραγωγού από 20 έως 22 λεπτά το κιλό. Οι τελευταίες εξαγωγές από ελληνικά λιμάνια πραγματοποιήθηκαν στα επίπεδα των 225 ευρώ τον τόνο FOB (κοντά στα 20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό). Στο λιμάνι της Μπολόνια, για τις καλές ποιότητες οι τιμές κινούνταν από 241 έως 246 ευρώ ο τόνος και για τις χαμηλότερες ποιότητες από 231 έως 236 ευρώ ο τόνος.

Γιάννης Τσατσάκης