Στην BASF έναντι 5,9 δισ. ευρώ μέρος των αγροτικών δραστηριοτήτων της Bayer

Τη συμφωνία εξααγοράς από την Bayer έναντι 7 δισ. δολαρίων (περίπου 5,9 δισ. ευρώ) των χαρτοφυλακίων των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και των ζιζανιοκτόνων ανακοίνωσε η BASF την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των πρακτορείων ειδήσεων Bloomberg και Reuters.

Σημειώνεται ότι η Bayer αφήνει κάποια κομμάτια των δραστηριοτήτων της για να προχωρήσει η εξαγορά των 66 δισ. δολαρίων της Monsanto, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2018.

Mε το ντηλ η BASF αγοράζει ένα κομμάτι της Bayer που περιλαμβάνει σπόρους για μεγάλες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, τη σόγια και την ελαιοκράμβη αλλά και την τεχνολογία LibertyLink που αποτελεί την εναλλακτική λύση για τους σπόρους που είναι επενδυμένοι με Roundup και που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup, γνωστό και ως γλυφοσάτη καθώς και τα σήματα Basta και Finale. Αυτά τα χαρτοφυλάκια που απέκτησε η BASF είχαν το 2016 πωλήσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περίπου 385 εκατ. ευρώ.

(Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg)

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της BASF

Η BASF υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά σημαντικών τμημάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Bayer στον τομέα των σπόρων και ενός μη-εκλεκτικού ζιζανιοκτόνου

  • Η BASF ενισχύει και επεκτείνει τις προσφερόμενες λύσεις του τομέα Agricultural Solutions
  • Ενδιαφέρουσες και στοχευμένες προσθήκες που συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε σημαντικές καλλιέργειες σε επιλεγμένες χώρες
  • Ενισχύει τη δέσμευση της BASF για τη γεωργία, την καινοτομία και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Ludwigshafen, Γερμανία – 13 Οκτωβρίου 2017 – Η BASF υπόγραψε συμφωνία εξαγοράς σημαντικών τμημάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Bayer στον τομέα των σπόρων και ενός μη-εκλεκτικού ζιζανιοκτόνου. Η Bayer προτίθεται να προβεί σε αποεπένδυση αυτών των περιουσιακών της στοιχείων στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εξαγοράς της Monsanto. Η συνολική τιμή αγοράς ανέρχεται στα 5,9 δις ευρώ τοις μετρητοίς ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αναπροσαρμογές κατά την οριστικοποίηση της συναλλαγής. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτηθούν περιλαμβάνουν την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα της Bayer στο μη-εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο γλυφοσινικό αμμώνιο (glufosinate-ammonium), με τις εμπορικές ονομασίες Liberty®, Basta® και Finale®, καθώς επίσης και την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των σπόρων για βασικές εκτατικές καλλιέργειες σε επιλεγμένες αγορές: υβρίδια ελαιοκράμβης (κανόλα) στη Βόρεια Αμερική με την εμπορική επωνυμία InVigor®, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία γενετικών χαρακτηριστικών LibertyLink®, ελαιοκράμβη κυρίως σε ευρωπαϊκές αγορές, βαμβάκι σε Αμερική και Ευρώπη, καθώς επίσης σόγια στην Αμερική. Στη συναλλαγή περιλαμβάνονται επίσης η έρευνα στον τομέα των γενετικών χαρακτηριστικών και της γενετικής βελτίωσης της Bayer για αυτές τις καλλιέργειες, καθώς και το γενετικό χαρακτηριστικό και εμπορικό σήμα LibertyLink®.

Όσον αφορά το έτος 2016 συνολικά, οι πωλήσεις των δραστηριοτήτων που η BASF θα εξαγοράσει από την Bayer ανήλθαν σε περίπου 1,3 δις ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 385 εκατομμύρια ευρώ. Η συναλλαγή υπόκειται στο κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer και από την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Το κλείσιμό της αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Με την επένδυσή μας αυτή, δράττουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε πολύ ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία σε βασικές εκτατικές καλλιέργειες και αγορές. Θα αποτελέσει στρατηγική προσθήκη στην καθιερωμένη και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα φυτοπροστασίας της BASF, καθώς επίσης και στις δικές μας δραστηριότητες στη βιοτεχνολογία», δήλωσε ο Δρ. Kurt Bock, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BASF SE. «Αυτή η εξαγορά θα βελτιώσει περαιτέρω τις λύσεις που προσφέρουμε στη γεωργία, οι οποίες αποτελούν κεντρικό πυλώνα του χαρτοφυλακίου της BASF».

Η εξαγορά συμπληρώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα της BASF στον τομέα της φυτοπροστασίας, ενισχύει το χαρτοφυλάκιο ζιζανιοκτόνων της εταιρείας και σηματοδοτεί την είσοδό της στον τομέα των σπόρων με ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία σε βασικές γεωργικές αγορές. «Με τη δημιουργία της νέας, αποτελεσματικής ομάδας και του ενισχυμένου χαρτοφυλακίου, θα προσφέρουμε στους αγρότες μεγαλύτερο φάσμα επιλογών σε λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους για σπόρους υψηλής ποιότητας καθώς και για χημική και βιολογική φυτοπροστασία», εξηγεί η Saori Dubourg, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BASF SE και υπεύθυνη για τον τομέα Γεωργικών Λύσεων. «Επίσης, αυτή η συναλλαγή θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη και θα ενισχύσει τη δυναμική της εταιρείας για καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Περισσότερα από 1800 άτομα προσωπικό από τα εμπορικά τμήματα, και τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης, γενετικής βελτίωσης και παραγωγής θα μεταφερθούν από τη Bayer στη BASF. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν έδρα κυρίως σε Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Βραζιλία, Καναδά και Βέλγιο. Επιπρόσθετα, η BASF θα αποκτήσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης γλυφοσινικού αμμώνιου (glufosinate-ammonium) σε Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, τις εγκαταστάσεις γενετικής βελτίωσης σπόρων στην Αμερική και Ευρώπη, καθώς επίσης τις εγκαταστάσεις έρευνας γενετικών χαρακτηριστικών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. “Θα χαρούμε να υποδεχθούμε τους νέους συναδέλφους μας στην BASF. Πρόκειται για επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία, αφοσίωση και κίνητρο που θα εμπλουτίσουν την ομάδα μας με την εξειδικευμένη γνώση τους στους τομείς της φυτοπροστασίας, των σπόρων και των γενετικών χαρακτηριστικών. Μαζί θα χαράξουμε την μακροπρόθεσμη επιτυχία της BASF, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των παραγωγών σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Markus Heldt, Πρόεδρος του τομέα Προϊόντων Φυτοπροστασίας της BASF.