Συμμαχία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων-Κυπρίων αγροτών

Την συγκίνηση τους για την παρουσία τους στον θεσσαλικό κάμπο, «που γέννησε στο Κιλελέρ την επανάσταση των κολίγων», την συμπαράσταση τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ, και την εμπειρία τους από το ενωτικό μέτωπο που έχουν δημιουργήσει στο νησί τους οι αγρότες, εξέφρασαν από την Λάρισα οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας παρουσίασαν, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» την αντιπροσωπεία των Κυπρίων αγροτών με τους οποίους συζήτησαν τα κοινά λόγω μνημονίου προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Από την πλευρά τους ο γ.γ. της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών Πανίκος Χάπας και το μέλος Χρήστος Κουρτιλλάρης, αφού μίλησαν για τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ, που μειώνει μέχρι και 50% τις επιδοτήσεις ως το 2019, (στην Κύπρο οι απώλειες υπολογίζονται σε 100 εκατ ευρώ), κάλεσαν τους αγρότες του κάμπου «ενωμένα να διεκδικήσουν το δίκιο τους και την επιβίωση τους», τονίζοντας ότι «το ενιαίο αγροτικό μέτωπο στην Κύπρο είχε αποτελέσματα. Τα τρακτέρ της οργής πρέπει να μιλήσουν, με προσοχή όμως γιατί η κοινή γνώμη θα πρέπει να είναι σύμμαχος και όχι απέναντι στους αγρότες».

Ακόμη ο κ. Χάπας πρόσθεσε πως «όταν ο πληθυσμός της γης συνεχώς αυξάνεται και την ίδια ώρα λιγοστεύουν οι πόροι που προορίζονται για την γεωργία, οδηγώντας τους αγρότες σε αφανισμό, τότε είναι αναπόφευκτο να προκληθεί διατροφική κρίση και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων μας».

Σχετικά με την παρουσία της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών στη Λάρισα, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μια διαρκής σχέση συνεργασίας με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών σε συνδικαλιστικά, συνεταιριστικά θέματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας αφού καλωσόρισε την κυπριακή αντιπροσωπεία, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της Ομοσπονδίας, το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει επαρχιακές συσκέψεις, συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο του ΕΚΛ, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση του το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων θα αποφασίσει και τον χρόνο και την μορφή των δυναμικών κινητοποιήσεων, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν μέσα Ιανουαρίου. 

Νέα βέλη της ΕΟΑΣΝΛ στο Πανελλαδικό των αγροτών

Στο μεταξύ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, με τους Αγροτικούς Συλλόγους της επαρχίας Τυρνάβου, με ανακοίνωση τους αφού χαιρετίζουν «την μαζική και μαχητική συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου» και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ξεκαθαρίζουν πως «δεν υπάρχει σύνδεση του συλλαλητηρίου στο Τύρναβο με την συγκέντρωση που θα κάνουν διάφορα σχήματα και αυτοαποκαλούμενες πανελλαδικές συντονιστικές αγροτών στην Αθήνα. Αυτά τα σχήματα, με τα αιτήματα που προβάλλουν, εξυπηρετούν τους μεγαλοαγρότες και τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια τους, αποκρύπτοντας τις αιτίες που γεννάνε τα προβλήματα. Δε λένε κουβέντα για το ρόλο της ΚΑΠ και της ΕΕ, παρά τη λιβανίζουν ότι αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας».

Γ. Ρούστας