Συστάσεις για πιθανή ύπαρξη ψύλλων σε κοπάδια της Θεσσαλίας

Στη σύσταση μέτρων διαχείρισης του προβλήματος, που αφορά στην πιθανή ύπαρξη ψύλλων σε κοπάδια αιγοπροβάτων, προχωρά με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος Κτηνίατρος, Ειδικός Παθολόγος Αιγοπροβάτων και Βοοειδών, Καθηγητής Παθολογίας Παραγωγικών Ζώων, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, στο Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Είναι βασικό, να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι, σημειώνει ο Καθηγητής, ότι ένα κοπάδι μολύνεται συνήθως, είτε με αγορά ζώου που έχει ψύλλους, είτε με μεταφορά κοπροστρωμνής από κοπάδι με ψύλλους. Οι ψύλλοι γεννούν τα αυγά τους στη στρωμνή του στάβλου, οπότε μεταφέροντας τη στρωμνή με αυγά ψύλλων μεταφέρεται και το πρόβλημα των ψύλλων.
 
Με το τέλος του χειμώνα και εντός των πρώτων δύο εβδομάδων της άνοιξης η στρωμνή από κοπάδια με ψύλλους πρέπει να συλλέγεται, να απομακρύνεται από το στάβλο και να καίγεται. Ο στάβλος στη συνέχεια πρέπει να ραντίζεται με διάλυμα καυστικής ποτάσας (10%) και να επιπάσσεται με σκόνη ασβέστη. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ψύλλοι, ο πληθυσμός τους μειώνεται σημαντικά και δεν προκαλεί μεγάλη ενόχληση στα ζώα και τους κτηνοτρόφους.
 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ