Τα αρώματα στην… υπηρεσία των τροφίμων

Η πρόοδος στη σύγχρονη βιομηχανία αρωμάτων είναι το κλειδί για πιο υγιεινό φαγητό, υποστηρίζει ομάδα γάλλων ερευνητών.

Αυτό μπορεί να γίνει, σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας, με τη χρήση φυσικών μορίων αρώματος που μετατρέπουν τη γεύση του φαγητού σε πιο αλμυρή ή πιο γλυκιά- ή ακόμη δημιουργώντας προσωπικές γεύσεις που φτιάχνουν ένα ξεχωριστό γονιδίωμα.

Μα βάση τα όσα έγιναν γνωστά οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια συσκευή, (Gas Chromatograph- Olfactormetry Associated Taste), που δουλεύει σε μοριακό επίπεδο απομονώνοντας τη σύνθεση του αρώματος του φαγητού.

Οι Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν, όπως υποστηρίζουν, να επιτύχουν 45% μείωση του αλατιού, αν και η μέθοδος παραμένει σε πειραματικό στάδιο και δεν είναι ακόμη έτοιμη για τη βιομηχανία.

Επιπροσθέτως, μια άλλη μέθοδος χρησιμοποιεί γενετικό ”χειρισμό” του φαγητού για άριστη γεύση. Είναι μια νέα τεχνολογία, η CRISPR, που επιτρέπει στους επιστήμονες να αλλάξουν, να διαγράψουν και να ξαναοργανώσουν το DNA κάθε ζωντανού οργανισμού με ψηφιακό και γρήγορο τρόπο.
Επομένως, αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν στους καταναλωτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, να έχουν πιο υγιεινές και περισσότερες διατροφικές επιλογές.

Smartphones με… άρωμα

Τέλος, οι μυρωδιές και τα αρώματα μπαχαρικών κι άλλων αγροτικών προιόντων, έχουν ήδη… εισβάλλει στον σύγχρονο κόσμο των τηλεπικοινωνιών. Για του λόγου το αληθές η ιαπωνική εταιρεία, Scentee, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες των smartphones να προσαρμόζουν τα μηνύματά τους και το ξυπνητήρι τους με διαφορετικά αρώματα από δεντρολίβανο, καφέ και φράουλα.

Ε.Π