Τα δειλά βήματα του αλιευτικού τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία

Τέσσερις άδειες δραστηριοποίησης στη Χαλκιδική και δύο σε αναμονή

Δύο χρόνια μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, ο αλιευτικός τουρισμός στη χώρα μας βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Οι πρώτες άδειες αλιευτικού τουρισμού δόθηκαν σε επαγγελματίες αλιείς στη Νάξο και στα Χανιά της Κρήτης, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 50 αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη και πολλά βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης.

Η Χαλκιδική είναι ο μοναδικός νομός στην Κεντρική Μακεδονία όπου διατίθενται σκάφη για αλιευτικό τουρισμό. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Νικολέττα Κράββα, η υπηρεσία δέχεται αιτήσεις, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει αρκετοί επαγγελματίες αλιείς. Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί τέσσερις άδειες, ενώ δύο βρίσκονται προς έγκριση. Κινητικότητα για το θέμα υπήρξε και στην Πιερία χωρίς τελικά να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες από πλευράς ενδιαφερομένων.

Τα πρώτα δειλά βήματα στον τομέα αυτόν κάνει φέτος ο 30χρονος επαγγελματίας αλιέας στη Χαλκιδική, Χρήστος Αντωνάκης. Τον χειμώνα ασχολείται με την αλιεία και το καλοκαίρι διαθέτει, ταυτόχρονα, μικρά σκάφη, τα οποία ενοικιάζει στους τουρίστες. Φέτος, κατάφερε να κάνει, μέχρι στιγμής, 15 ταξίδια. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτού του είδους τη δραστηριότητα», αναφέρει ο κ. Αντωνάκης.

Το τετράωρο πρόγραμμα του ταξιδιού με το 9 μέτρων αλιευτικό σκάφος περιλαμβάνει τη διαδικασία του ψαρέματος με παραγάδι, από την τοποθέτηση δολωμάτων έως και το ανέβασμά του. «Είναι τουρίστες που θέλουν να πάρουν μέρος στο ψάρεμα και τουρίστες που θέλουν να δουν τη διαδικασία», τονίζει ο κ. Αντωνάκης και προσθέτει πως εάν κάποιοι θέλουν να συνδυάσουν μπάνιο, ψάρεμα με καθετή και μαγείρεμα των ψαριών που έπιασαν, τότε χρησιμοποιεί το δεύτερο σκάφος 13 μέτρων που διαθέτει. Οι τουρίστες που, λόγω περιοχής, κατά 90% πραγματοποιούν θρησκευτικό τουρισμό, είναι Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι και άλλες εθνικότητες. Η διαδικασία αδειοδότησης, όπως εξηγεί ο κ. Αντωνάκης ήταν πολύ εύκολη, με μια απλή αίτηση, ωστόσο η αξιολόγηση των σκαφών μπορεί να δυσκολέψει τον ενδιαφερόμενο. Από τα προβλήματα που παρουσιάζει η δραστηριότητα αυτή είναι η μικρή περίοδος άσκησής της. Ωστόσο, το εισόδημα είναι αρκετά ικανοποιητικό για όποιον το κάνει επαγγελματικά και οργανωμένα.

«Η δύναμή μας είναι το ψαροκάικο»

Ο Γιώργος Λουρδής, συνιδιοκτήτης διαδικτυακής πλατφόρμας για ταξίδια ψαρέματος σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θεωρεί πως ο αλιευτικός τουρισμός πρέπει να γίνει σημαία για την ανάπτυξη της χώρας. Υπογραμμίζει πως είναι ένα αγροτικό προϊόν με μεγάλα πλεονεκτήματα, που θα πρέπει να το αναπτύξουμε σωστά στο εσωτερικό και να το προβάλουμε κατάλληλα στο εξωτερικό, καθώς είμαστε μια χώρα που έχει ναυτική παράδοση, από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. «Η δύναμή μας είναι το ψαροκάικο, το δίχτυ, το παραγάδι, η διαδικασία που κάνει ο ψαράς και αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να προβάλλουμε για την προσέλκυση τουριστών», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λουρδής και προσθέτει πως, με όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της αλιείας στη χώρα μας, ο αλιευτικός τουρισμός είναι μονόδρομος για τους ψαράδες. «Εάν θέλει να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του, θα πρέπει να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, αφού μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμη και τριπλό μεροκάματο».

Πακέτα αλιευτικού τουρισμού

Υπάρχουν πολλά προγράμματα για ταξίδια ψαρέματος, τα οποία προσαρμόζονται με βάση τις απαιτήσεις των πελατών. Για αμύητους ή οικογένειες με παιδιά, το ψάρεμα γίνεται κοντά στην ακτή, σηκώνονται δίχτυα, γίνεται καθετή και ακολουθεί γεύμα με τα ψάρια που πιάστηκαν, είτε κακαβιά είτε τηγανητά, συνοδευμένα με ούζο ή κρασί της περιοχής ή άλλα τοπικά προϊόντα. Για τους λάτρεις του ψαρέματος, το πρόγραμμα είναι πιο απαιτητικό. Οι τιμές στα επαγγελματικά σκάφη κυμαίνονται από 30-90 ευρώ το άτομο.

Χωρίς πρόβλεψη ο νόμος για τα εσωτερικά ύδατα

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση στον αλιευτικό τουρισμό επαγγελματιών, που εκτελούν τουριστικές πλόες στη λίμνη Κερκίνη. Ωστόσο, η έλλειψη σχετικής πρόβλεψης για τα εσωτερικά ύδατα, στον νόμο για τον αλιευτικό τουρισμό, αποτέλεσε εμπόδιο για την ανάπτυξη αυτού του είδους δραστηριότητας και εξανέμισε τις ελπίδες των επαγγελματιών της περιοχής. Όπως τονίζει ο προϊστάμενος του τμήματος Αλιείας της ΔΑΟΚ Σερρών, Παντελής Γιαννόγλου, «θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αλιεία στην Κερκίνη, αφού καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες Βούλγαροι, που πραγματοποιούν παράκτιο ψάρεμα ελεύθερα –και πολλές φορές παράνομα–, χωρίς να πληρώνουν χρηματικό αντίτιμο για την αλιεία».