Τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας στην Ορεστιάδα, επισκέφθηκε ο Αποστόλου

Β. Αποστόλου: Διακονώ τον αγροτικό χώρο εδώ και δεκαετίες

Τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στην Ορεστιάδα, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής-Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στην Κομοτηνή.

Ο κ. Αποστόλου μετέβη στην Ορεστιάδα, όπου εγκαινίασε το νέο κτίριο των εργαστηρίων που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο πανεπιστήμιο, ενώ υπέγραψε και την παράδοση του νεοαποκτηθέντος αγροκτήματος της Σχολής που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο για την εξυπηρέτηση των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του.

«Αναζητούμε, θέλουμε αυτούς τους φορείς, τους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν στο να στηρίξουμε την αγροτική δραστηριότητα και μία σημαντική πλευρά στήριξής της είναι η επιμόρφωση, η εκπαίδευση, αυτό το οποίο εσείς έχετε ως αντικείμενο» ανέφερε ο κ. Αποστόλου, αμέσως μετά την υπογραφή παραχώρησης του αγροκτήματος.

Απευθυνόμενος στον κοσμήτορα της Σχολής, Σπύρο Κουτρούμπα, σημείωσε πως στην προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της αγροτικής δημόσιας περιουσίας, «προηγούνται οπωσδήποτε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα», συμπληρώνοντας: «Εμείς παραχωρούμε εκτάσεις σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, γενικότερα του αγροτικού χώρου για δραστηριότητες που υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες, για να τα αξιοποιήσουμε. Όμως, η ιδιαιτερότητα αυτήν τη στιγμή είναι ότι θέλουμε να κάνουμε και παραπέρα βήματα, για ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται στη μεθόριο και μάλιστα έχει ήδη δείξει, με τη μέχρι σήμερα πορεία του, ότι μπορεί να μας βοηθήσει. Αυτά τα βήματα είναι πως αυτός ο σκοπός της παραχώρησης θα υπηρετηθεί καλύτερα μέσα από την έρευνα, την καινοτομία, μέσα από διαδικασίες που αυτή την ώρα τις έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη».

Μετά την τέλεση των εγκαινίων του νέου κτιρίου εργαστηρίων που παραχωρήθηκε στο ΔΠΘ, ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα «δείχνει ότι οι κινήσεις που κάνουμε για την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποδίδουν καρπούς, πόσο μάλλον όταν αυτές οι κινήσεις συνδυάζονται και με τη διάθεσή μας να υπηρετήσει ο αγροτικός χώρος αυτό που δύο μέρες συζητούσαμε στο περιφερειακό συνέδριο της ΑΜΘ». Επίσης, διαβεβαίωσε πως το υπουργείο θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με το πανεπιστήμιο «δεδομένου ότι επιδίωξή μας είναι να αποτελέσει το πανεπιστήμιο, ειδικά για την περιφέρεια και περισσότερο για τον αγροτικό χώρο, σημείο αναφοράς από την εκπαίδευση, την έρευνα, προϋποθέσεις για να έχουμε και επιτυχία στο μεγάλο ζητούμενο για την αγροτική δραστηριότητα που είναι η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού».

«Έχουμε, ήδη, μέτρα που αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και εκεί θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να βάλουμε τα πράγματα σε μία διαδρομή. Αυτό που προέχει αυτήν την ώρα είναι να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο ζητούμενον που είναι να βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει ο αγροτικός χώρος το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει και που δεν είναι άλλο από τη γήρανση του πληθυσμού που απασχολείται. Η ανανέωση, ιδιαίτερα με την είσοδο νέων αγροτών, μέσα από καινοτόμες δράσεις, είναι το ζητούμενο για μας και αυτό μπορούμε με μία καλή συνεργασία να το διασφαλίσουμε» τόνισε ο υπουργός.