Το αγροτικό στη ΔΕΘ

γράφει ο Νίκος Λάππας

Με τη δυναμική που έχει δημιουργήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και την επίσκεψη Μακρόν, που είχε και έντονο αγροδιατροφικό ενδιαφέρον, ξεκινάει η φετινή ΔΕΘ.

Ανεβαίνει το αγροτικό πολιτικό θερμόμετρο εξαιτίας της ΔΕΘΕίχαν προηγηθεί κάποιες επισκέψεις του πρωθυπουργού με έντονο συμβολισμό. Αφενός στη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία, που επεξεργάζεται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία και εξάγει το πιο παραδοσιακό προϊόν του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή τον καπνό. Αφετέρου, σε μία επιχείρηση, που εφαρμόζει καινοτομίες αιχμής σε ένα προϊόν της «νέας γεωργίας», τα αρωματικά φυτά, τα αιθέρια έλαια, τα φυσικά καλλυντικά.

Ωστόσο, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα οφείλουν, κατά τη γνώμη μας, να λάβουν υπόψη τους ζητήματα, όπως τα εξής:

Πρώτον, ότι ο ρυθμός μεταβολής των τραπεζικών χορηγήσεων στον πρωτογενή τομέα (δυστυχώς, και στη βιομηχανία) παραμένει έντονα αρνητικός. Και ανάπτυξη χωρίς ρευστότητα δεν μπορεί να επέλθει.

Δεύτερον, ότι το κόστος παραγωγής συνεχίζει να αυξάνεται το τελευταίο έτος κυρίως λόγω της ενέργειας, καθώς στις άλλες εισροές παρατηρείται μία σχετική σταθερότητα.

Τρίτον, ότι οι τιμές πολλών προϊόντων ή οι αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών μειώθηκαν. Για παράδειγμα, το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι σταθμισμένες τιμές στα δημητριακά μειώθηκαν κατά -5%, στα οινοστάφυλα κατά -3%, στα κηπευτικά κατά -6%, στα φρούτα κατά -10%, στα κτηνοτροφικά φυτά κατά -13%, ενώ μεγάλες πιέσεις υπήρξαν στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας. Αντίθετα, αυξήσεις υπήρξαν στο ελαιόλαδο και στις ελιές (προϊόντα που αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά τους προσεχείς μήνες στο αγροτικό ΑΕΠ), τα βιομηχανικά φυτά και, σε μικρό βαθμό, σε κάποια προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Τέταρτον, ότι το φαινόμενο της διακίνησης χωρίς παραστατικά γιγαντώνεται, με μεγάλες συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα.