Τσάι του βουνού: Το ελληνικό βότανο από το βουνό των θεών

To Τσάι Ολύμπου «ζεσταίνει» τα παιδιά του συλλόγου ΒΕΝΙΑΜΙΝ

Το τσάι του βουνού ή τσάι του Ολύμπου ή σιδερίτης (sideritis scardica, της οικογένειας Lamiaceae) θεωρείται ότι έχει, αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

Φύεται σε ασβεστολιθικά εδάφη, όπου υπάρχουν πετρώματα, από όπου αντλεί και τις ιδιότητές του. Είναι ένα είδος που υπάρχει σε αφθονία, το παράγει το ίδιο το γενετικό υλικό του Ολύμπου, ωστόσο εξαιτίας της απήχησής του, τα τελευταία χρόνια, συλλέγεται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της τοπικής καλλιέργειας να κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Το ελληνικό βότανο από το βουνό των θεών Αν και παλαιότερα δεν ήταν ελκυστική καλλιέργεια για νέους αγρότες, τελευταία αρχίζει να αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα αρωματικά φυτά. Στην περιοχή του κεντρικού Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, υπάρχουν οργανωμένες καλλιέργειες στις ίδιες σχεδόν συνθήκες του οικοσυστήματος που αναπτύσσεται.

Η κα Τάνια Φυσικοπούλου, της εταιρείας Olymbio Tea, είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στην περιοχή. Εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή βιολογικού τσαγιού, διαθέτει 20 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας και άλλα 30 που βρίσκονται υπό ένταξη.

Η παραγωγή εξάγεται, χονδρικά, αποκλειστικά στη Γερμανία, και πωλείται από 15 έως 18 ευρώ το κιλό, ενώ μικρές ποσότητες εφοδιάζουν την ελληνική αγορά. «Είναι μια δυναμική καλλιέργεια και ιδιαίτερα απαιτητική», τονίζει η παραγωγός, «αν και ακριβή, αφού κοστίζει 700 με 800 ευρώ το στρέμμα, καθώς έχει αυξημένα εργατικά, γιατί συλλέγεται με το χέρι, ώστε να εξασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του».

Μια εντατική καλλιέργεια πέντε στρεμμάτων, σε τρία χρόνια φουλ παραγωγής, μπορεί να αποδώσει από 300 έως 500 κιλά τσαγιού, υπό ορισμένες συνθήκες. Όπως επισημαίνει η κα Φυσικοπούλου, ακόμα και η αποξήρανση απαιτεί ειδικές προδιαγραφές και πραγματοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο. Στον Νομό Πιερίας υπάρχουν μεμονωμένες καλλιέργειες τσαγιού, ενώ καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ.

Αφροδίτη Χρυσοχόου