Το ελληνικό τσίλι από την Αλμωπία

Γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στα προϊόντα ΠΟΠ

Το ελληνικό τσίλι από την Αλμωπία

Για περισσότερα από 100 χρόνια η επαρχία Αλμωπίας πρωταγωνιστεί στην παραγωγή μιας μοναδικής, για την Ελλάδα, καλλιέργειας. Πρόκειται για την ονομαστή πιπεριά Μπαχόβου ή καρατζοβίτικη, που δίνει το γλυκό, αλλά και καυτερό αρωματικό μπαχαρικό, την πάπρικα.

Το συγκεκριμένο είδος πιπεριάς παράγεται και ευδοκιμεί μόνο σε ορισμένα χωριά και τα τελευταία πέντε χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση. Η καλλιέργειά της παρουσιάζει σταθερότητα ως προς τις μεθόδους και τις καλλιεργητικές τεχνικές, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής διατροφικής παράδοσης. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός Αντώνης Πρίτσκας «το έδαφος, αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής δίνουν την εξαιρετική ποιότητα στην μπαχοβίτικη πιπεριά και την έχουν κάνει ονομαστή σε όλη την Ελλάδα». Στην περιοχή της Αριδαίας υπήρχαν παλαιότερα εργοστάσια παραγωγής κόκκινου πιπεριού και για πολλά χρόνια η μεταποιητική διαδικασία ενίσχυε σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πιπεριάς είναι η διαδικασία καπνίσματός της. Οι πιπεριές φυτεύονται στα τέλη Απριλίου και έως τις αρχές του Ιούνη, όταν μεγαλώσουν, τις αφήνουν να ωριμάσουν και να κοκκινίσουν και μετέπειτα συλλέγονται και μπαίνουν σε ειδικά ξηραντήρια-καπνιστήρια για να καπνιστούν με ξύλο οξιάς και να αποξηρανθούν με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής. Έπειτα, θρυμματίζονται, έτσι ώστε να προκύψει η κόκκινη καπνιστή πάπρικα. «Η καλλιέργειά της είναι δύσκολη και απαιτητική», τονίζει ο παραγωγός, και η σχέση τιμής – ποιότητας και κόστους παραγωγής δυσανάλογη». Ακόμα ένα θέμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως φέρνουν πάπρικα από την Ισπανία και την Κίνα και την πωλούν ως καρατζοβίτικη. Για τον λόγο αυτόν, καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει η πιπεριά Αλμωπίας προϊόν ΠΟΠ.